to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 21.09.2022

Διεθνή

Μπάιντεν κατά Πούτιν από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ (βίντεο)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εξαπέλυσε μύδρους κατά της Μόσχας λέγοντας πως «παραβιάζει ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προειδοποίησε για τις απειλές που σχετίζονται με τη χρήση πυρηνικών όπλων - Ζήτησε μεταξύ άλλων την επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας πέρα από τα σημερινά πέντε μόνιμα μέλη του και με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα είπε ότι «η Ουάσιγκτον δεν αναζητά έναν νέο ψυχρό πόλεμο» υπογραμμίζοντας τις ουσιαστικές διαφορές πολιτικής που την χωρίζουν με το Πεκίνο


Ως "μονομαχία μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας" χαρακτήρισε τη σύγκρουση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι παγκόσμιοι ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη (21/09), απαντώντας επίσης στις νέες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ξεκινώντας, ο Μπάιντεν προχώρησε σε μία έντονη επίπληξη προς τον Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα μέσω διαγγέλματος διέταξε μερική επιστράτευση και κινητοποίηση εφέδρων στη Ρωσία, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση πυρηνικών όπλων.

"Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στη γείτονά του και προσπάθησε να διαγράψει το κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

"Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά", δήλωσε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος. "Μόλις σήμερα, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης και απερίσκεπτη περιφρόνηση των ευθυνών ενός καθεστώτος μη διάδοσης", συνέχισε ο Μπάιντεν.

"Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί, ανέφερε στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως "δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα" και αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων "επικίνδυνη περιφρόνηση" των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο στήριξης ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετωπίση της επισιτιστικής κρίσης, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης πείνας στο Κέρας της Αφρικής και της αύξησης των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την επέκταση του Συμβουλίου Αασφαλείας πέρα από τα σημερινά πέντε μόνιμα μέλη του και με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα είπε ότι «η Ουάσιγκτον δεν αναζητά έναν νέο ψυχρό πόλεμο» υπογραμμίζοντας τις ουσιαστικές διαφορές πολιτικής που την χωρίζουν με το Πεκίνο.

Σημειώνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ABC, πως αυτή είναι η πρώτη ομιλία του Μπάιντεν στο φόρουμ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίνοντάς του την ευκαιρία να καταδικάσει το Κρεμλίνο ενώπιον ακροατηρίου συναδέλφων αρχηγών κρατών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)