to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 12.04.2013

Διεθνή

Μπαχρέιν: Διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας, εν όψει του Γκραν Πρι

Αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές διαδήλωσαν υπέρ της δημοκρατίας, ενόψει του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1.


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα κοντά στην Μανάμα, στην πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων που οργανώνει η αντιπολίτευση με το σύνθημα «Η Δημοκρατία είναι δικαίωμά μας», με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στο Μπαχρέιν, την επόμενη εβδομάδα.

Κρατώντας τις ερυθρόλευκες σημαίες του Μπαχρέιν, το πλήθος συγκεντρώθηκε αργά το απόγευμα κοντά στο Αάλι, μια σιιτική κοινότητα στα νότια της πρωτεύουσας. Η αστυνομία είχε διακριτική παρουσία μολονότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του βασιλιά Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα και του πρωθυπουργού και θείου του, Σέιχ Χαλίφα μπιν Σαλμάν αλ Χαλίφα.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη σιιτική αντιπολίτευση που σκοπεύει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της για 10 ημέρες, μέχρι τις 22 Απριλίου. Ο τέταρτος αγώνας της F1 είναι προγραμματισμένος για τις 21 Απριλίου.

Το Μπαχρέιν έχει γίνει θέατρο επαναλαμβανόμενων ταραχών από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν οργανώθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις των σιιτών, που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα, εναντίον της σουνιτικής δυναστείας των αλ Χαλίφα. Το 2012, τις ημέρες διεξαγωγής του Γκραν Πρι, η αντιπολίτευση οργάνωσε και πάλι διαδηλώσεις, με σκοπό να τραβήξει τη διεθνή προσοχή στα αιτήματά της για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο αγώνας πάντως δεν αναβλήθηκε, όπως είχε γίνει την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας των ταραχών.

Ο σεΐχης Άλι Σαλμάν, ο επικεφαλής της κυριότερης σιιτικής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης, της Αλ Ουέφακ, που συμμετείχε στη διαδήλωση, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία αυτή είχε σκοπό «να ακουστούν τα αιτήματα του λαού». «Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή του αγώνα αλλά επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε την παρουσία των μέσων ενημέρωσης (...) για να ακουστούν τα αιτήματα του λαού για τη μετατροπή του Μπαχρέιν σε δημοκρατική χώρα», υποστήριξε.

Ο Σαλμάν κάλεσε τους οπαδούς του να συμμετάσχουν «μαζικά στη διαδήλωση της 19ης Απριλίου», της ημέρας των ελεύθερων δοκιμών του Γκραν Πρι στη πίστα του Σακίρ, στα νότια της Μανάμα.

Από την άλλη πλευρά, μέλη του ριζοσπαστικού Κινήματος της 14ης Φεβρουαρίου, που οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, διαδήλωσαν τη νύχτα στο χωριό Χαμίς εναντίον του Γκραν Πρι φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο αγώνας σας είναι έγκλημα». Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην κοινότητα αυτή.

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τους οδηγούς και τις ομάδες που συμμετέχουν στο Γκραν Πρι, η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους κάλεσαν «να στηρίξουν την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στο Μπαχρέιν» μέσα από τις δηλώσεις τους ή τις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα. «Μπορείτε επίσης να αφιερώσετε τον αγώνα σε έναν από τους πολλούς που κρατούνται επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης», τονίζουν.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταγγείλει την Τετάρτη ότι πολλοί ακτιβιστές συνελήφθησαν ενόψει του αγώνα.

Ο πρώην πιλότος και παγκόσμιος πρωταθλητής του 1996 Ντέιμον Χιλ κάλεσε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) Ζαν Τοντ να πάρει θέση για την κατάσταση στο Μπαχρέιν. «Πιστεύω ότι η θέση του Ζαν είναι να μην λέει τίποτα γιατί τότε θα έκανε πολιτική. Αυτό είναι λάθος αφού, στην πραγματικότητα, βρίσκεται στην πολιτική (...) μέσω της συμμετοχής του στην οικονομία και τη φήμη» του Μπαχρέιν, υποστήριξε ο Χιλ.

Πηγή: kathimerini.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)