to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 04.05.2013

Διεθνή

Μπαγκλαντές: Στους 548 οι νεκροί, λιγοστές ελπίδες για τους αγνοούμενους

Στους 548 ανέρχονται οι νεκροί από την κατάρρευση του οκταόροφου βιομηχανικού κτηρίου στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, καθώς μειώνονται οι όποιες ελπίδες απομένουν για την εύρεση επιζώντων στα συντρίμμια


Περίπου 100 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το κτήριο, γνωστό ως Ράνα Πλάζα, στέγαζε πέντε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και λιγοστά εμπορικά καταστήματα. Κατάρρευσε στις 24 Απριλίου, παγιδεύοντας περίπου 3.000 εργάτες στα χαλάσματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, το οκταόροφο κτήριο κατέρρευσε λόγω των δονήσεων που προκλήθηκαν από τέσσερις γιγαντιαίες ηλεκτρογεννήτριες, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία έπειτα από διακοπή ρεύματος, και βρίσκονταν στους πάνω ορόφους του κτηρίου.

«Όταν οι γεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία ύστερα από βραχυκύκλωμα, οι δονήσεις που προκάλεσαν, σε συνδυασμό με τις δονήσεις από τις χιλιάδες ραπτομηχανές, προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου», όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ερευνητικής Αρχής, Ουντίν Χαντακέρ.

Ο κ. Χαντακέρ μάλιστα συμπλήρωσε πως το Ράνα Πλάζα είχε κατασκευαστεί για «εμπορική χρήση», κι όχι για τη στέγαση βιομηχανικών μονάδων, ενώ παράλληλα τα οικοδομικά υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί δεν ήταν αρκετά καλής ποιότητας ώστε να αντέξουν τις καταστροφικές δονήσεις.

Επιπλέον, το Ράνα Πλάζα, το οποίο βρισκόταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντάκα, ανεγέρθηκε σε ασταθές έδαφος, δίχως να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδεις δόμησης. Το μεγαλύτερο εκ των πέντε εργοστασίων καταλάμβανε τους πάνω ορόφους, τρεις εκ των οποίων είχαν προστεθεί παράνομα.

Οι Αρχές του Μπαγκλαντές έχουν ήδη προβεί στη σύλληψη 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του κτηρίου, ο οποίος εντοπίσθηκε ενώ ετοιμαζόταν να διαβεί τα σύνορα με την Ινδία.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και τέσσερις ιδιοκτήτες και διευθυντές εργοστασίων, οι οποίοι ανάγκασαν του εργάτες να δουλέψουν παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για τη σταθερότητα του κτηρίου.

Το Μπαγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο, πίσω από την Κίνα. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είναι υπεύθυνη για το 80% των εξαγωγών της ασιατικής χώρας, και απασχολεί περίπου το 40% του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού της, επί το πλείστον γυναίκες. Οι περισσότεροι μισθοί δεν υπερβαίνουν τα 40 δολάρια τον μήνα.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης: Οι δονήσεις από γεννήτριες και ραπτομηχανές οδήγησαν στην κατάρρευση του κτιρίου στο Μπανγκλαντές

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)