to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 25.04.2013

Διεθνή

Μπαγκλαντές: Περισσότεροι από 230 οι νεκροί από τη χθεσινή κατάρρευση κτηρίου

Αγνοήθηκαν προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του κτίσματος.


Περισσότεροι από 230 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες από την κατάρρευση οκταώροφου κτηρίου την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, ενώ ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι ακόμη πιο τραγικός, καθώς άγνωστος αριθμός ανθρώπων βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι μέσα στα συντρίμμια.

Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες εργάτριες.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Μπαγκλαντές, ωστόσο, τα σωστικά συνεργεία βρήκαν σήμερα σε μια αίθουσα εντός των ερειπίων συνολικά 40 επιζήσαντες.

Οι εικόνες οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να επευφημούνται την ώρα της διάσωσης των 40 από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στον τόπο της τραγωδίας, κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων.

Το Rana Plaza στην Σαβάρ, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark.

Το οκταώροφο αυτό κτήριο κατέρρευσε χθες σαν χάρτινος πύργος, προκαλώντας το χειρότερο δυστύχημα στην βιομηχανική ιστορία της ασιατικής χώρας.

Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις

Εργάτες των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων είχαν εκφράσει δημοσίως ανησυχίες την παραμονή του δυστυχήματος για ρωγμές στο κτήριο, ωστόσο οι υπεύθυνοι των μονάδων είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους.

 
«Ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σήμερα στους 230», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Μοσιουντόουλα Ρίζα, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα θύματα είναι εργάτες των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων και είναι στην πλειοψηφία τους θηλυκού γένους.

Περίπου 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, δήλωσε παράλληλα ο Χιραλάλ Ρόι, ιατρός του νοσοκομείου Ενάμ, το οποίο βρίσκεται κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

Με απεργία απάντησαν οι εργαζόμενοι

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες απεργούν σήμερα σε όλη την χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της τραγωδίας αυτής, προκαλώντας το κλείσιμο εκατοντάδων μονάδων παραγωγής ενδυμάτων, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους στην χώρα.

Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Μπανγκλαντές, ο Μόνιρ Χοσάιν, διευκρίνισε τέλος ότι οι αρχές άρχισαν έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη του κτηρίου, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος, για παράβαση των κατασκευαστικών κανόνων.

Ο Μουσταφιζούρ Ραχμάν, αξιωματούχος μιας μονάδας της αστυνομίας η οποία είναι αρμόδια για τον τομέα της βιομηχανίας, σημείωσε εξάλλου ότι οι ιδιοκτήτες των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων οι οποίες στεγάζονταν στο κτήριο είχαν σκοπίμως αγνοήσει το αίτημα των αρχών για το κλείσιμό τους και διευκρίνισε ότι αυτοί είναι άφαντοι από την Τετάρτη, οπότε και συνέβη το δυστύχημα.

Η συρρίκνωση των δαπανών για τους ασιάτες προμηθευτές τους από τις μεγάλες δυτικές εταιρείες λιανικής πώλησης στον τομέα της ένδυσης και η ελλιπής προσέγγισή τους στην διασφάλιση έστω και των βασικών προδιαγραφών ασφάλειας στην εργασία δημιουργούν τις συνθήκες για τραγωδίες όπως η χθεσινή, σημειώνουν από την πλευρά τους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Από τη Ναυτεμπορική

Η χθεσινή είδηση

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 123νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου (ενημερωμένο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)