to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 15.01.2020

Πολιτική

Μπ. Σκούφα: «Απαξιώνετε τη δημόσια εκπαίδευση και ενισχύετε την ιδιωτική»

«θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν, εν πάσει περιπτώσει, θεωρείτε ισάξιο το έργο το ακαδημαϊκό, το εκπαιδευτικό, το διδακτικό που παράγεται στα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια με εκείνο της πληθώρας ιδιωτικών κολλεγίων, που δεν έχουν περάσει καμία πιστοποίηση και καμία αξιολόγηση», τόνισε χαρακτηριστικά η Μπ. Σκούφα απευθυνόμενη στην υπ. Παιδείας


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, άσκησε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

➤Απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης

Η βουλεύτρια Πιερίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει την Δημόσια Εκπαίδευση ενισχύοντας παράλληλα την Ιδιωτική και απευθυνόμενη στην υπουργό Παιδείας είπε χαρακτηριστικά: «θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν όντως συνειδησιακά δεν έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα με την ελληνική οικογένεια, η οποία "ιδρώνει και ματώνει" για να στηρίξει το παιδί της να τελειώσει το λύκειο, να περάσει επίπονες πανελλαδικές εξετάσεις και να σπουδάσει για τα τέσσερα συναπτά έτη σε Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, εάν επίσης, σκέπτεστε καθόλου τον ίδιο το μαθητή και τη μαθήτρια, που στην πολύ τρυφερή εφηβική του ηλικία αποκόπτεται από κάθε άλλη κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να εισαχθεί στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και εάν εν πάσει περιπτώσει, θεωρείτε ισάξιο το έργο το ακαδημαϊκό, το εκπαιδευτικό, το διδακτικό που παράγεται στα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια με εκείνο της πληθώρας ιδιωτικών κολλεγίων, που δεν έχουν περάσει καμία πιστοποίηση και καμία αξιολόγηση».

➤Ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τη Ν.Δ

Η Μπ. Σκούφα αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου, το άρθρο 50, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τόσο η ίδια όσο και εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων, περιμένουν μια απάντηση από το υπουργείο Παιδείας για το εάν θεωρεί ισάξια τα πτυχία από τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια με αυτά των Ιδιωτικών Κολλεγίων.

➤Χρηματοδότηση σε υπό έλεγχο για κακοδιαχείριση κολέγιο!

Η φιλοσοφία της κυβέρνησης και πώς αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση φαίνεται όπως είπε η Μπ. Σκούφα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στην εισαγόμενη από αυτό χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με βάση την αξιολόγηση. Από την άλλη, «η Θεολογική Σχολή στη Βοστόνη, που ελέγχεται από τις Αμερικανικές αρχές για κακοδιοίκηση και κατασπατάληση χρήματος, πληροί κάποιο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό αντικειμενικό κριτήριο; Ποιο είναι το αίτιο του ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες φορολογούμενοι κάθε χρόνο θα πληρώνουν από την τσέπη τους δύο εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να γίνει δωρεά σε αυτό το ιδιωτικό θρησκευτικό θεολογικό κολέγιο στην Αμερική;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

➤Αναστέλλεται επ΄ αόριστον η λειτουργία 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

Το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, όπως σημείωσε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, εισάγει την επ’ αόριστο αναστολή λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ που είχαν προβλεφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόβλεψη για επανεξέταση της αναστολής λειτουργίας τους.

➤Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τις προτάσεις των Συγκλήτων

Απαντώντας στην υπουργό, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου εισηγήθηκε την ίδρυση αυτών των 37 τμημάτων κατόπιν "πιέσεων", η Μπ. Σκούφα σε υψηλούς τόνους υπενθύμισε ότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων κατ’ απόλυτη πλειοψηφία και για πρώτη φορά ουσιαστικά "εκθείαζαν" τον πρώην Υπουργό Παιδείας, τον κ. Γαβρόγλου, διότι δέχθηκε και υλοποιεί τις προτάσεις των ιδίων των Πανεπιστημιακών Συγκλήτων.

➤Οι ανάγκες της αγοράς και η κατάργηση των τμημάτων

Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς της Υπουργού ότι υλοποιείται προσπάθεια σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, η Μπ. Σκούφα αναρωτήθηκε: «Το τμήμα Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον, το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας, το τμήμα Τουριστικών Σπουδών και εναλλακτικού Τουρισμού, το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής, το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, των οποίων τη λειτουργία αναστέλλετε, δεν συνδέονται με τις κατευθύνσεις και τις ανάγκες της αγοράς;»

➤Η συνεδρίαση της Επιτροπής

Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Απόστολος Δημητρόπουλος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)