to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 11.02.2021

Πολιτισμός

«Μουσικός τρομονόμος»: Οι αντιδράσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση

Με «διευκρινιστική δήλωση» ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, τροποποιεί τα επίμαχα άρθρα ( που άνοιγαν «κερκόπορτα» διώξεων για πολιτικές πεποιθήσεις) αφαιρώντας τις αναφορές σε «πολιτική γνώμη ή φρονήματα», αλλά και την παράγραφο που έκανε αναφορά σε «δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος» - Σία Αναγνωστοπούλου: «Δεν επιλύει το πρόβλημα η τροποποίηση»


Σε υποχώρηση αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά την άμεση αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου στην αυθαίρετη και βιαστική ενσωμάτων ευρωπαϊκής οδηγίας που άνοιγε παραθυράκι για απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου καλλιτέχνες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ακόμη και με ποινές φυλάκισης.

Με «διευκρινιστική δήλωσή του», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ενώ υποστηρίζει ότι «δεν θέλει να υπάρχει κάποιου είδους παρανόηση» και προσθέτει ότι «η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό», και κάνει λόγο για «ανυπόστατες καταγγελίες», τελικά τροποποιεί σημαντικά το άρθρο 8, για τα οπτικοακουστικά μέσα, αλλά και το άρθρο 32, για τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Έτσι το άρθρο 8 τροποποιείται ως εξής:

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32» προσθέτει ο Θοδ. Λιβάνιος

Όπως προκύπτει από την σύγκριση, αναφέρει το ThePressProject που ανέδειξε εξ αρχής το θέμα (δείτε παρακάτω και τη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε) οι αλλαγές, παρά τις «ανυπόστατες καταγγελίες»,είναι σημαντικές, καθώς από τη νέα μορφή έχει αφαιρεθεί η αναφορά σε «πολιτική γνώμη ή φρονήματα», αλλά και συνολικά η παράγραφος β, που έκανε αναφορά σε δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν.4689/2020. Άρθρα που περιέχουν πλήθος θολών ρυθμίσεων όπως το «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Δεν επιλύει το πρόβλημα η τροποποίηση»

Ωστόσο, «η σημερινή μερική απόσυρση του άρθρου 8 της Οδηγίας και η μεταφορά της ευθύνης στους παρόχους, δεν επιλύει το πρόβλημα», τονίζει η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι «ως κυβέρνηση υιοθετήσατε άκριτα μία Οδηγία χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της ελευθερίας της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης»

Τι έφερνε η κυβέρνηση πριν αναγκαστεί σε υποχώρηση

Όπως σημείωνε η Εφημερίδα των Συντακτών σε δημοσίευμά της χθες, Τετάρτη, στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα (Πέμπτη) στη Βουλή, εισάγεται διάταξη κατά τα… ευρωπαϊκά πρότυπα που μπορεί να αποτελέσει όχημα απαγόρευσης της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου καλλιτέχνες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ακόμη και με ποινές φυλάκισης.

Τι ανέφερε το άρθρο 8

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:

α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,

β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος (άρθρο 187Α ΠΚ)».

Όπως καταγγέλλουν οι Support ART Workers, μαζί με άλλα σωματεία και συλλόγους του χώρου του πολιτισμού, αυτή η σύνδεση του άρθρου με τον τρομονόμο δίνει τη δυνατότητα για αυθαίρετες διώξεις και καταδίκες καλλιτεχνών, από εκείνους που θα «κρίνουν» τι σημαίνει υποκίνηση σε τρομοκρατία...

Σε ψήφισμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο αναφέρεται χαρακτηριστικά «Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά».

Οργανώσεις και σωματεία καλλιτεχνών καλούν την Πέμπτη στις 12 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή ώστε να κατατεθεί το ψήφισμα.

Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!

Το ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή - ψηφίζεται στις 11/02 - , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό - καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης».

Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ''νομοσχέδιου Λιβάνιου'', πρώην «Πέτσα»!

H συζήτηση που οργάνωσε το ThePressProject

Σε έκτακτη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ThePressProject, συζητήθηκε αναλυτικά το ζήτημα:

Το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου για το θέμα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)