to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 18.06.2019

Κοινωνία

Mουσικά Σχολεία σε Χίο και Λέσβο: Διαμαρτυρία γονέων και εκπαιδευτικών για την περικοπή τμημάτων

Οι μισοί μαθητές που έκαναν αίτηση φέτος για τα μουσικά σχολεία σε Χίο και Λέσβο θα μείνουν εκτός - Μόνο 24 μαθητές και μαθήτριες θα εισαχθούν στο μουσικό σχολείο Χίου επί συνόλου 42 αιτήσεων, σύμφωνα με σχετική απόφαση της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, που και για τη Λέσβο επί συνόλου 51 αιτήσεων εγκρίνει μόνο ένα τμήμα 24 μαθητών.


Το θέμα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στα δύο μεγάλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με γονείς και εκπαιδευτικούς να ζητούν άμεση λύση στο ζήτημα που προέκυψε.

Στη Χίο: Διαμαρτυρία από τον σύλλογο διδασκόντων και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων

Το σημερινό ρεπορτάζ του astraparis.gr:

Εκτός μουσικού σχολείου Χίου εφέτος σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι

Μόνο 24 μαθητές και μαθήτριες θα εισαχθούν εφέτος, κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020,  στο Μουσικό Σχολείο Χίου επί συνόλου 42 αιτήσεων από τα δημοτικά σχολεία της Χίου, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

Το γεγονός επισημαίνουν και διαμαρτύρονται προς τούτο η διεύθυνση, ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του μουσικού σχολείου Χίου.

Επισημαίνουν ότι το σχολικό έτος 2016-17, επί συνόλου 46 αιτήσεων και το σχολικό έτος 2017-18 επί συνόλου 47 αιτήσεων, η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου είχε εγκρίνει την δημιουργία δύο τμημάτων (32 και 36 μαθητών αντίστοιχα).

Ο σύλλογος διδασκόντων καθηγητών του σχολείου, σε συνεδρίασή του (αριθμός πρακτικού 37η / 04-06-2019) κατά συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε και εισηγήθηκε την εισαγωγή 34 μαθητών και την δημιουργία δύο τμημάτων των 17 μαθητών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είναι γνωστό ότι η μουσική και εν γένει η καλλιτεχνική παιδεία στη χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ήσσων μέσα στο γενικότερο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Είναι απορίας άξιο γιατί να στερούνται κάποια παιδιά του δικαιώματός τους στη μουσική παιδεία, που προσφέρεται ως δημόσιο αγαθό από ένα δημόσιο μουσικό σχολείο. Πόσω μάλλον, όταν αυτό το σχολείο παρουσιάζει σταδιακά αυξητική πορεία στο μαθητικό του δυναμικό και προσφέρει αδιαλείπτως πολιτισμό και μία διαφορετικής λογικής παιδεία στο νησί μας», καταλήγουν εκπαιδευτικοί και γονείς του μουσικού σχολείου Χίου.

Στη Λέσβο: Πολύωρη διαμαρτυρία την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης 

Το ρεπορτάζ από το Νησί:

«Δεν αμφισβητεί κανείς την αξία του Μουσικού Σχολείου» έλεγε και ξαναέλεγε στη σύσκεψη άνω των τριών ωρών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο γραφείο της με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου και των παιδιών που εξετάζονται αύριο για να εισαχθούν στο Μουσικό, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ.

Ενώ εκκρεμούν 51 αιτήσεις μαθητών και μαθητριών για την εισαγωγή τους στην Α’ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο το πρωί η κ. Παπαδανιήλ απάντησε ότι αυτά είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα. Ότι δίνουν δηλαδή 51 για ΕΝΑ τμήμα 24 μαθητών που θα επιλεγούν και όχι δύο, όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Σε κλίμα τεράστιας έντασης και πίεσης πραγματοποιήθηκε η σημερινή σύσκεψη στο γραφείο της Περιφερειακής Διευθύντριας. «Θα ήμουν παράλογη αν δεν το ξανασκεφτόμουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξω την απόφασή μου. Αύριο έχω συζήτηση με τον Σύλλογο Γονέων του άλλου σχολείου και στη συνέχεια θα καθίσουμε με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα το συζητήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων καταλήγοντας, στους γονείς που αγωνιούσαν.

Ρυθμιστής των εξελίξεων όμως είναι και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Καπιωτάς, ο οποίος σε πρώτη φάση φάνηκε να υποστηρίζει την κατάργηση του ενός τμήματος από τα δύο και με βάση και αυτή την εισήγηση έχει γνωστοποιηθεί η μέχρι σήμερα απόφαση της κ. Παπαδανιήλ για μόνο ένα τμήμα. Έγγραφα, επιστολές και δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων που επικαλέστηκε η κ. Παπαδανιήλ από όλες τις πλευρές (Συλλόγους Διδασκόντων, καθηγητές, Συλλόγους Γονέων, μαθητές) δείχνουν και για κείνη ότι «η συγκατοίκηση με το άλλο Γυμνάσιο είναι προβληματική» και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια.

Η στάση του κ. Καπιωτά, τα προαναφερθέντα έγγραφα διαμαρτυρίας, η προβληματική συγκατοίκηση, το κτηριακό, το προσωπικό και μια σειρά δεδομένα είναι για εκείνη τα στοιχεία με τα οποία αιτιολογεί την απόφασή της, την οποία, πάντως δεσμεύτηκε να ξανασκεφτεί…

«Να λυθεί τώρα το πρόβλημα με το Μουσικό Σχολείο!» - Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητούν οι σύμβουλοι της «Πυξίδας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη Με Πυξίδα τον Πολίτη στη Λέσβο ζητώντας να συγκλιθεί άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μην καταργηθεί το δεύτερο τμήμα του σχολείου

«Να λυθεί τώρα το πρόβλημα με το Μουσικό Σχολείο!»

Ανακοίνωση για τα όσα συνέβησαν σήμερα το μεσημέρι στη σύσκεψη για το Μουσικό σχολείο εξέδωσαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη, ζητώντας άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου:

«Πριν λίγα λεπτά έληξε η συνάντηση των γονέων και καθηγητών του Μουσικού σχολείου που προκλήθηκε μετά   την απαράδεκτη  απόφαση της Περιφερειακής Δ/ντριας κ. Παπαδανιήλ  που σε απόλυτη συμφωνία με το Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Καπιωτά προχωρούν στη μείωση των τμημάτων της Α΄τάξης του Μουσικού Σχολείου, από δύο σε ένα, παρόλο που οι μαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μουσικό γυμνάσιο ανέρχονται σε  51 άτομα.

Θυμηθήκαμε τις παλιές κακές μέρες και το βασικό κανόνα της «χρηστής διοίκησης των αρίστων» σύμφωνα με τον οποίο «πονάει χέρι κόβεις χέρι», «πονάει κεφάλι, κόβεις κεφάλι», έτσι λοιπόν οι δικοί μας «άριστοι’ αποφάσισαν. Κτιριακά προβλήματα στο μουσικό; Κόβεις τους μισούς μαθητές και λύνεις το κτιριακό! Πως δεν το είχατε σκεφτεί τόσο καιρό!» (διαβάστε αναλυτικά)

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)