to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Μουντιάλ ως «εκπαιδευτική εκδρομή» σε... καφενεία

Μιας και λίγες μέρες πριν (29/5/2018) συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη, θα θυμηθώ τις διάφορες επισκέψεις σε καφενεία με τηλεόραση μεγάλων διαστάσεων, είτε κοντά στα γραφεία του περιοδικού (στην περιοχή των Παναθηναίων, μετά το 1999) είτε στον πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι. Με μια κρύα μπύρα στο τραπέζι και πατατάκια συνοδευτικώς, τα ματς γίνονταν πεδία ατέλειωτων συζητήσεων. Ξεκινώντας, για παράδειγμα, από τον Γαλλοαλγερινό Ζινεντίν Ζιντάν (του οποίου ήταν μέγας θαυμαστής) μάθαινες όλη την ιστορία της υποσαχάριας Αφρικής, τη σχέση της Γαλλίας με το Μαγκρέμπ, τους αγώνες ανεξαρτησίας των Αλγερινών κ.λπ.


Στιγμιότυπο 1ο

Μιας και λίγες μέρες πριν (29/5/2018) συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη, θα θυμηθώ τις διάφορες επισκέψεις σε καφενεία με τηλεόραση μεγάλων διαστάσεων, είτε κοντά στα γραφεία του περιοδικού (στην περιοχή των Παναθηναίων, μετά το 1999) είτε στον πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι. Με μια κρύα μπύρα στο τραπέζι και πατατάκια συνοδευτικώς, τα ματς γίνονταν πεδία ατέλειωτων συζητήσεων. Ξεκινώντας, για παράδειγμα, από τον Γαλλοαλγερινό Ζινεντίν Ζιντάν (του οποίου ήταν μέγας θαυμαστής) μάθαινες όλη την ιστορία της υποσαχάριας Αφρικής, τη σχέση της Γαλλίας με το Μαγκρέμπ, τους αγώνες ανεξαρτησίας των Αλγερινών κ.λπ. Σχολίαζε τις διάφορες φάσεις των αγώνων, τις ιστορίες των παικτών και των χωρών τους, γενικώς δεν έχανε ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις των παρευρισκομένων φίλων και συνεργατών. Εξάλλου, έχει γράψει εξαιρετικά κείμενα για το ποδόσφαιρο, που το συνέδεε με την πολιτική, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ανθρωπογεωγραφία. Γι’ αυτό -τουλάχιστον στα δικά μου μάτια- το Μουντιάλ αποκτούσε μια χροιά “εκπαιδευτικής εκδρομής”!...

Παρακολουθούσαμε κυρίως τους αγώνες που έπαιζε η Γαλλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή. Έτσι, οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλου (αλλά και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος), και κυρίως τα Μουντιάλ του 2002 και 2006 ήταν για μένα συνυφασμένα με εξερευνήσεις, ανακαλύψεις, με κουβέντες που ξεκινούσαν βεβαίως από το ποδόσφαιρο και κατέληγαν στα αγαπημένα του θέματα: την Αριστερά και το περιοδικό.

Στιγμιότυπο 2ο

Προετοιμασία του περιοδικού Ο Πολίτης, τεύχος του Ιουνίου 2006. Μες στον πυρετό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ειδικώς του τελικού ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία. Ο Άγγελος Ελεφάντης, εννοείται, αναφανδόν με τη Γαλλία. (Και με τη Βραζιλία, βεβαίως, όταν ήταν αντιμέτωπη με τη Γερμανία στον τελικό του 2002.) Πολλές θερμές συζητήσεις στον απόηχο της περιβόητης κουτουλιάς του Ζιντάν στον Ματεράτσι...

Στη στήλη “Διά γυμνού οφθαλμού”, λοιπόν, τα μικρά εκείνα κείμενα με τα οποία ξεκινούσε το κάθε τεύχος και έπαιρναν αφορμή από την επικαιρότητα, η Σία Αναγνωστοπούλου (βασική συνεργάτρια του περιοδικού και μία εκ της γνωστής ποδοσφαιροπαρέας του καφενείου στον πεζόδρομο της Δράκου) κάνει την έκπληξη και δίνει ένα απρόσμενο κείμενο στο οποίο αναλύει τη φάση και παίρνει θέση υπέρ του Ζιντάν! «Αυτό εκτίμησα προσωπικά στον Ζιντάν: 'Καθάρισε'... καθαρά»1, έγραφε. Ακόμα θυμάμαι την ευχάριστη έκπληξή μου διαβάζοντάς το. Με λίγες λέξεις (και μάλιστα από μία γυναίκα) ειπώθηκε αυτό που πολλοί σκεφτόμασταν αλλά διστάζαμε να το πούμε έτσι ανοιχτά... Ναι, τελικά -έστω και σιωπηρώς- ήμασταν όλοι με τον Ζιντάν!

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

1 Σία Αναγνωστοπούλου, “Ένας μεγάλος παίχτης, μια μικρή μεγάλη πράξη” (Ο Πολίτης, τχ. 145, Ιούνιος 2006. Το τεύχος εκείνο κυκλοφόρησε εντός του Ιουλίου 2006)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)