to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 08.06.2017

Οικονομία

Μοσκοβισί: Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πρέπει να «παίζουν με τη φωτιά»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κάλεσε τα κράτη - μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αναφορικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.


Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, με το βλέμμα στραμμένο στο  Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Θα επιθυμούσα πραγματικά να περάσω ένα μήνυμα πολύ σαφές στους δανειστές της Ελλάδας να μην παίζουν με τη φωτιά σε μια εβδομάδα αποφασιστική, στη διάρκεια της οποίας θα συνεδριάσει το Eurogroup με θέμα το χρέος της Ελλάδας» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κομισιόν, στο Παρίσι, και κάλεσε τα κράτη - μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αναφορικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να έχουμε μια αποτυχία στο τέλος αυτού του Eurogroup», προειδοποίησε ο Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της μέχρι τέλους ή σχεδόν».

Ο επίτροπος δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις κατά το προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου αποτελούν «μια καλή βάση» για τη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας. «Αυτές οι προσπάθειες δεν πρέπει να σπαταληθούν», πρόσθεσε.

Παρά τα χάσματα που μένουν να γεφυρωθούν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι «η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή». Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτίμησε ότι «λογικά» το Ταμείο θα λάβει μία θετική απόφαση.

«Αρνούμαι να εξετάσω το ενδεχόμενο να φθάσουμε σε μια συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ. Όλη η λογική της δουλειάς που γίνεται εδώ και χρόνια (...) είναι το ΔΝΤ να συμμετέχει ως εγγύηση ασφαλείας γι' αυτό το πρόγραμμα», σημείωσε.

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν φθάσει στα όρια των όσων μπορούν να αποδεχθούν», είπε καταληκτικά, στέλνοντας μήνυμα κατά του ενδεχόμενου νέων μέτρων.

Σε μήνυμα του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, υπογράμμισε επίσης: Η Ευρωπαϊκή ΕΠιτροπή και εγώ ευχόμαστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group αναζητώντας συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ενώ μια μέρα πριν, στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είχε επαφές με τον Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ ενώ αναμένεται να συζητήσει και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)