to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 23.08.2018

Διεθνή

Μοσκοβισί: Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι οι πιο σημαντικές από το 1979

Οι ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο, είναι «πιθανόν οι πιο σημαντικές» μετά την πρώτη διεξαγωγή τους το 1979, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.


«Αυτές οι εκλογές είναι πιθανόν οι πιο σημαντικές από τότε που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται με άμεση, καθολική ψηφοφορία, δηλαδή από το 1979», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρώην υπουργό των Σοσιαλιστών, οι εκλογές αυτές θα είναι μια μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους ευρωπαϊστές και τους λαϊκιστές.

Οι εκλογές αυτές «έχουν ένα πρώτο υπαρξιακό διακύβευμα το οποίο είναι κατά βάση ‘σταματήστε ή συνεχίστε’: συνεχίζουμε να είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε ικανοί, σε έναν κόσμο όπου υπάρχει ο Πούτιν, ο Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ, να λέμε πως έχουμε ένα ιδιαίτερο μοντέλο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο ανταγωνίζονται από το εσωτερικό οι λαϊκιστές, που είναι ουσιαστικά αξιωματούχοι της ακροδεξιάς εχθροί της δημοκρατίας, ή ακόμη οπαδοί ανελεύθερων δημοκρατιών, δηλ. όπου το κράτος δικαίου έρχεται δεύτερο;» συνέχισε ο Μοσκοβισί.

«Και το ερώτημα θα είναι: θα συνεχίσουμε αυτή την ευρωπαϊκή περιπέτεια πολεμώντας τον εθνικισμό ή θα συνθηκολογήσουμε με τον εθνικισμό;» πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας επί προεδρίας του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ απέρριψε για άλλη μια φορά τις προτάσεις ενός τμήματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τη θέση αυτή, περιορίστηκε να πει: «Είμαι υποψήφιος να ακούσω στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας μια κάποια ιδέα της αριστεράς και της Ευρώπης».

Ο Μοσκοβισί κάλεσε εξάλλου τη Γαλλία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για μείωση του χρέους, παρότι το ποσοστό μεγέθυνσης του ΑΕΠ είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)