to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 29.10.2018

Διεθνή

Μοσκοβισί: Η προωθητική δύναμη της ΕΕ εξασθενίζει μετά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Γερμανία

Την επομένη μιας μεγάλης εκλογικής υποχώρησης για τον συνασπισμό της Μέρκελ στη Γερμανία, ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε σήμερα πως «η ευαλωτότητα μιας χώρας όπως η Γερμανία αποτελεί πάντα μια απειλή για την Ευρώπη».


«Είναι η προωθητική δύναμη της Ευρώπης που εξασθενίζει όταν η κύρια χώρα είναι, όχι πλέον σε κρίση αλλά σε δυσκολία, ας το προσέξουμε λοιπόν αυτό», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στο τηλεοπτικό κανάλι Public Senat.

Ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε πως, ακόμη κι αν δεν υπάρχει στη Γερμανία μια «αντιφιλελεύθερη απειλή ή μια ακροδεξιά που να μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία», η ευαλωτότητα του συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό κόμμα CDU της καγκελαρίου καθιστά «πιο περίπλοκες» τις μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

«Κι όμως, έχουμε ανάγκη μια μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, έναν φόρο για τις ψηφιακές επιχειρήσεις ώστε να καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιό τους στους φόρους εκεί όπου πραγματοποιούν κέρδος και αξία», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη ενός σταθερού γαλλο-γερμανικού ζεύγους για τα ζητήματα αυτά ώστε να ηγηθούν των αποφάσεων των «27».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απέκλεισε ωστόσο μια ενδεχόμενη παραίτηση της Άνγκελα Μέρκελ, προτιμώντας να αναφερθεί στις απαιτήσεις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD για έναν «νέο οδικό χάρτη, ένα νέο κυβερνητικό συμβόλαιο και αλλαγές στη διακυβέρνηση» του συνασπισμού, τον οποίο χαρακτήρισε χαοτικό, ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστών φέτος το καλοκαίρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)