to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 17.04.2015

Οικονομία

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις τεχνικές συζητήσεις

Με προβοκατόρικο τίτλο "Μοσκοβισί: Συμφωνία για μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία" οι Financial Times παρουσιάζουν συνέντευξη του Πιερ Μοσκοβισί από την Ουάσιγκτον την Παρασκευή στο περιθώριο της συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Κόβει τις προσδοκίες για συμφωνία εντός Απριλίου ο επίτροπος μιλώντας στους FT. Πρέπει να γίνει πρόοδος στη Ρίγα αλλά η κρίσιμη ημερομηνία είναι το Μάιο. Το ευρώ θα μετατραπεί σε σύστημα σταθερών ισοτιμιών αν φύγει μια χώρα, τονίζει.

 
 

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. για οικονομικά θέματα έθεσε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα μέσα Μαΐου ως την καθοριστική στιγμή για να αποφασίσει η Ελλάδα μια νέα σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή να έρθει αντιμέτωπη με πιθανή χρεοκοπία. 

Σε συνέντευξή του στους Financial Times στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες για συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Επιμένοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β σχετικά με έξοδο από την ευρωζώνη, κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τις τεχνικές συζητήσεις για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει, οι οποίες αν συμφωνηθούν θα απελευθερώσουν τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ βοήθειας από τους εταίρους της.

Χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστότητα για να αποπληρώσει χρέη είτε προς το ΔΝΤ τον Μάιο ή τον Ιούνιο είτε προς την ΕΚΤ αργότερα το καλοκαίρι, όταν και ωριμάζει ένας μεγάλος αριθμός ομολόγων που έχει στην κατοχή της η κεντρική τράπεζα.

Διαπραγματευτές από τους θεσμούς που ήταν στο παρελθόν γνωστοί ως τρόικα -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ– εξέφρασαν βαθύτατη ενόχληση στην Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε σοβαρά τις τεχνικές συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες και δεν είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν τα χρήματα χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Οι επί μακρόν παγωμένες συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των ομάδων από την Αθήνα και από τους ελεγκτές του προγράμματος διάσωσης αναμένεται να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες αύριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν. Ορισμένοι αξιωματούχοι, σε ιδιωτικές συνομιλίες, εξέφρασαν την ελπίδα τους η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά τη διαδικασία, αλλά πολλοί αναμένουν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Μοσκοβισί ωστόσο ήταν βέβαιος πως μια συμφωνία είναι ακόμα δυνατή στη συνάντηση στις 11 Μαΐου αν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν πιο δυναμικά τώρα.

«Εχουμε δύο συναντήσεις που είναι σημαντικές». Η συνάντηση που θα γίνει στη Ρίγα στις 24 Απριλίου δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει να είναι μια χρήσιμη στιγμή στην οποία θα δούμε ισχυρή πρόοδο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και μετά η επόμενη συνάντηση στις 11 Μαΐου θα πρέπει σίγουρα να είναι αποφασιστική», δηλώνει.

Υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές δεν ήταν «αρκετά ακριβείς. Δεν είναι ότι μιλάμε για το τίποτα. Μιλούμε για πράγματα, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε πρόοδο».

Τη στιγμή που άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατ’ ιδίαν σκέπτονται την ελληνική πτώχευση και μετά την πιθανότητα για έξοδο από το ευρώ, ο Π. Μοσκοβισί δηλώνει πως η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να καταστήσει τις διαβουλεύσεις επιτυχείς, και δεν έχει επεξεργαστεί καθόλου σχέδιο B.

“Αν η ακεραιότητα δεν διαφυλαχτεί [με την Ελλάδα να αποχωρεί] σημαίνει ότι το ευρώ δεν είναι κοινό νόμισμα. Είναι απλώς ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών και έτσι είναι πιο αδύναμο απ’ ό,τι πριν», τονίζει.

Προσθέτει πως «το Grexit θα είναι κακό για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Κακό για τον ελληνικό λαό, κακό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα - σίγουρα θα είναι κακό. Το οικονομικό ρίσκο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά θα είναι κακό. Ετσι το μότο μας είναι ‘όχι Grexit’».

Το δημοσίευμα των Financial Times

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)