to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 06.06.2013

Διεθνή

Μόσχα: Δικάζονται 12 άτομα για διαδηλώσεις εναντίον του Πούτιν

Ενώπιον δικαστηρίου της Μόσχας βρέθηκαν για την έναρξη της δίκης τους 12 άτομα που κινδυνεύουν με κάθειρξη οκτώ ετών για συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια μιας διαδήλωσης την προηγουμένη της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Βλαντίμιρ Πούτιν


Δέκα από τους κατηγορουμένους, που είναι προφυλακισμένοι εδώ και μήνες, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο μέσα σε θάλαμο από αλεξίσφαιρο γυαλί. Οι άλλοι, οι οποίοι ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, κάθονται στο εδώλιο.

Στην «υπόθεση Μπλοτνάια», από το όνομα της πλατείας στον κέντρο της Μόσχας όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου 2012 η διαδήλωση κατά της επιστροφής, την επομένη, του Πούτιν στο Κρεμλίνο για μια τρίτη προεδρική θητεία, εμπλέκονται συνολικά περίπου 30 πρόσωπα.

Δεκάδες μέλη της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη μπροστά από το δικαστήριο, κρατώντας πανό με τις φωτογραφίες των κατηγορουμένων και ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους είναι πολίτες που δεν ανήκουν σε κανένα πολιτικό κίνημα, όπως ο Γιάροσλαβ Μπελοούσοφ, φοιτητής πολιτικών επιστημών στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Ορισμένοι κατηγορούνται ότι πέταξαν πλαστικά μπουκάλια, άλλοι ότι ανέτρεψαν δημόσιες καμπίνες WC ή ότι αντιστάθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, αλλά σε βάρος όλων έχει απαγγελθεί η κατηγορία της πρόκλησης «μαζικών ταραχών», ένα αδίκημα που, σύμφωνα με το ρωσικό ποινικό κώδικα, σημαίνει «προσβολή της δημόσιας τάξης από ένα πλήθος, εμπρησμό, καταστροφή αγαθών, χρήση πυροβόλων όπλων, εκρηκτικών».

Στη διάρκεια εκείνης της διαδήλωσης δεν υπήρξαν ούτε νεκροί ούτε σοβαρά τραυματίες ούτε πυροβολισμοί ούτε εμπρησμοί. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την αστυνομία ότι προκάλεσε τις συγκρούσεις.

Πηγή: «Βήμα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)