to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:53 | 15.10.2012

Διεθνή

ΜΟΡΤΕΝ ΣΤΟΡΜ: Πράκτορας και προβοκάτορας

Ο Δανός Μόρτεν Στορμ, πρώην μέλος συμμορίας μοτοσικλετιστών, ασπάσθηκε το φονταμενταλιστικό Ισλάμ και βοήθησε να δοθεί μεγάλη ώθηση στον θρησκευτικό εξτρεμισμό στη Δανία και τη Βρετανία, όπου δρούσε.


Πρόσφατα όμως αποκάλυψε πως ήταν στην πραγματικότητα διπλός πράκτορας των δανέζικων μυστικών υπηρεσιών (PET) και της CIA, την οποία βοήθησε μάλιστα να σκοτώσει τον αμερικανο-υεμενίτη ιμάμη Ανουάρ αλ Αουλάκι, που ήταν ύποπτος για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Ο ίδιος ο Ομπάμα ήξερε το όνομά του, ισχυρίζεται, και έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις δανέζικες μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες διαβεβαιώνουν πως ουδέποτε συμμετείχαν σε επιχείρηση για τον φόνο ενός πολίτη...


Ο Μόρτεν Στορμ γεννήθηκε πριν από 36 χρόνια σ' ένα μικρό λιμάνι γύρω στα 100 χλμ. από την Κοπεγχάγη. Στα νιάτα του ήταν μέλος των Μπαντίντος που βρίσκονταν σε πόλεμο με τους Χελ'ς Εϊντζελς, αλλά στα 21 του ασπάσθηκε το Ισλάμ. Σύντομα έγινε φανερός υποστηρικτής εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως η Αλ Μουχατζιρούν και ονόμασε τον μεγάλο του γιο Οσάμα. Ακολούθησαν ταξίδια στο Λονδίνο και μετά στην Υεμένη, όπου συνάντησε τον Αλ Αουλάκι, ο οποίος έγινε φίλος του. Ο ισλαμιστής ιερωμένος τού ζητούσε μάλιστα να ψωνίζει για τη γυναίκα του - για παράδειγμα απλά ευρωπαϊκά ρούχα (τίποτε πορτοκαλί, ούτε ροζ), λοσιόν για τα κουνούπια, δυτικά κοντίσιονερ για τα μαλλιά, αποσμητικό, γλυκά και άρωμα Dolce and Gabbana. Στη Δανία, οι επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας ήταν επιφυλακτικοί απέναντί του και τον θεωρούσαν ισλαμιστή που προσπαθούσε να στρατολογήσει νέους.


Ομως στις 7 Οκτωβρίου ο Στορμ αποκάλυψε στη συντηρητική εφημερίδα «Γίλαντς - Πόστεν» πως από το 2006 εργαζόταν στην πραγματικότητα για την PET και τη CIA. Αυτός ήταν, υποστηρίζει, που στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 έστειλε στον Αουλάκι ένα USB με ένα τσιπ εντοπισμού, το οποίο επέτρεψε στους Αμερικανούς να τον σκοτώσουν με πυρά από μη επανδρωμένο αεροπλάνο. «Επρεπε να εντοπιστεί για να εμποδίσουμε τα σχέδιά του, σχεδίαζε να σκοτώσει αθώους» εξήγησε ο Στορμ.


Οι δανέζικες μυστικές υπηρεσίες αιφνιδιάστηκαν και αμέσως διέψευσαν πως είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή στον φόνο του Αουλάκι - άρα δεν διαπράχθηκε αδίκημα. Ο Στορμ διαθέτει όμως ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει το αντίθετο. Σ' ένα ραντεβού τον Οκτώβριο του 2011 σε ξενοδοχείο βόρεια της Κοπεγχάγης, είχε ηχογραφήσει εν αγνοία τους τρεις πράκτορες της PET και έναν της CIA που είχαν πάει εκεί για να τους ενημερώσει. Και σε κανένα σημείο δεν γίνεται λόγος για ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή εναντίον της Δανίας που ενδεχομένως να δικαιολογούσε την εμπλοκή της PET.


Η CIA δεν επιβεβαιώνει τίποτε, όμως δανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις. Και η μουσουλμανική κοινότητα εκφράζει την αγανάκτησή της για τη δράση προβοκάτορα που είχε ουσιαστικά ο Στορμ στη Δανία και τη Βρετανία, όπου η PET επέτρεπε επί χρόνια σ' έναν πράκτορά της να ενθαρρύνει τον ριζοσπαστισμό των νεαρών μουσουλμάνων.


Του Γιώργου Αγγελόπουλου




Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)