to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 10.01.2017

Κοινωνία

#Moria: Πλοίο για τη στέγαση προσφύγων στέλνει η κυβέρνηση

Μόλις 75 άτομα από τον θαμμένο στις λάσπες και στα χιόνια καταυλισμό της Μόριας στεγάστηκαν μέχρι στιγμής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και δωμάτια ξενοδοχείων. Παράλληλα, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού, πλοίο του πολεμικού ναυτικού μεταβαίνει στη Λέσβο για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.


Μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρματαγωγό "Λέσβος" του πολεμικού Ναυτικού αποπλέει απόψε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό τη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει περίπου 500 πρόσφυγες, σε υλοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού. Στο αρματαγωγό φορτώνονται κρεβάτια, σόμπες και στρώματα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. Εκτιμάται ότι το "Λέσβος" θα καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού αύριο μετά τις μεσημβρινές ώρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα το απόγευμα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ανακοινώσει ότι «έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογενειών με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο». Ας σημειωθεί δε ότι από τη «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ», μη κερδοσκοπική εταιρεία εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είχαν εξασφαλιστεί 100 κρεβάτια από προχθές Κυριακή. Κάποια από τα οποία και άρχισαν να χρησιμοποιούνται παρά τις καιρικές συνθήκες μόλις από χθες το απόγευμα.

Πέρα των παραπάνω 100 κρεβατιών, η «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ» από χθες το μεσημέρι έχει εξασφαλίσει άλλα 250 περίπου κρεβάτια σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Κρεβάτια που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί από τη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία και έχει την ευθύνη της διαχείρισης του βραχυπρόθεσμου αυτού προγράμματος εγκατάστασης που ας σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στελέχη του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής από χθες στη Μόρια ανοίγουν χώρους που έμεναν κλειστοί για να στεγάσουν άμεσα γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα. Στόχος τις επόμενες μέρες κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που καταγράφηκε και υπέβαλλε αίτημα ασύλου και περιμένει τη διεκπεραίωση του να μην μένει σε σκηνή. Επίσης, τις επόμενες ώρες, μετακινούνται από τον καταυλισμό της Μόριας και τα τελευταία 13 ανήλικα προσφυγόπουλα τα οποία παραδίδονται σε υπεύθυνες μη κυβερνητικές οργανώσεις οπότε το τμήμα των κοντέινερ που τα φιλοξενούσε θα παραδοθεί για τη στέγαση όσων μένουν σε σκηνές.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής της συνέλευσης των μελών της, έχει συστήσει στα μέλη της να μην ενοικιάζουν τις μονάδες τους, προκειμένου να στεγάζονται προσωρινά, πρόσφυγες και μετανάστες. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάλλη, έχει εμποδίσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενοικίασης ξενοδοχείων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων, που υλοποιεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Γ. Κυρίτσης: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη βελτίωση των δομών φιλοξενίας των προσφύγων

«Είχαμε βάλει σαν στόχο από την αρχή του φθινοπώρου να πάμε σε ένα ξεχειμώνιασμα χωρίς σκηνές. Αυτό στο μεγαλύτερο βαθμό το πετύχαμε στην ηπειρωτική χώρα, δεν το πετύχαμε όμως στα νησιά. Κι αυτό διότι υπάρχει μια δυσκολία να φτιαχτούν πρόσθετες εγκαταστάσεις λόγω αντιδράσεων και επειδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις στην πρόταση που έχουμε κάνει έγκαιρα να μεταφέρουμε κάποιους ανθρώπους σε καλύτερες συνθήκες απ' ότι είναι στα νησιά, στην ενδοχώρα, με διατήρηση του καθεστώτος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν ακόμα σκηνές στα νησιά», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης. (περισσότερα)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)