to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:14 | 30.09.2019

Κοινωνία

«Καμένες καρδιές»: Καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια, μια ημέρα μετά την τραγωδία

Περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους, πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια, μια ημέρα μετά την τραγωδία - Η Αστυνομία επιβεβαιώνει μόνο μία νεκρή και επισημαίνει ότι προχωρούν οι έρευνες - ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει χωρίς σχέδιο για το προσφυγικό η κυβέρνηση


[φωτογραφία, από το stonisi.gr]

Διεκδικώντας να φύγουν από τη Μόρια, να έχουν ασφάλεια κατά τη διαμονή τους εκεί, ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών κατά τα χθεσινά επεισόδια και «δικαιοσύνη», περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους, πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια, μια ημέρα μετά την τραγωδία. Στα χέρια τους κρατούν κομμάτια από χαρτόκουτα, πάνω στα οποία γράφουν «Scorched hearts» («καμένες καρδιές»).

Όπως έγινε γνωστό, σκοπός τους ήταν να κατεβούν διαδηλώνοντας στην πόλη της Μυτιλήνης, όμως ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας τις σταμάτησαν 300 περίπου μέτρα από την κύρια είσοδο του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η Faride Tajik, 49 ετών είναι το θύμα της χθεσινής πυρκαγιάς 

Μία νεκρή είναι ο οριστικός όπως όλα δείχνουν απολογισμός από τα τραγικά χθεσινά γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στη Μόρια στη Λέσβο, όπου φωτιά σε κοντέινερ πήρε μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε σε ακόμη 7 κοντέινερ στον χώρο της δομής.

Από την έως τώρα έρευνα και τα ευρήματα της νεκροψίας προκύπτει πως η απανθρακωμένη σορός ανήκει σε γυναίκα και ενδεχομένως στην μοναδική αγνοούμενη από την δομή, που είναι μία γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Στο κοντέινερ ζούσε μαζί με το παιδί της όπως επίσης κατοικούσαν μία ακόμη γυναίκα με το παιδί της και ένα ζευγάρι με τα έξι παιδιά του. Όλοι βρέθηκαν ζωντανοί όπως και το παιδί της άτυχης γυναίκας και μοναδική αγνοούμενη είναι η γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη.

Επίσης ζωντανοί βρέθηκαν και όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούσαν και στα υπόλοιπα 7 κοντέινερ όπου μεταδόθηκε η φωτιά.

Από τον χώρο μεταφέρθηκαν για ανάλυση και δύο κουβέρτες, μεταξύ των οποίων και μία κουβέρτα που περιέφερε ομάδα των εξεγερμένων ως δήθεν καμένο μωρό που είχε καμένα ρούχα ενώ στην άλλη κουβέρτα βρέθηκε ανθρώπινος ιστός και έχει ληφθεί δείγμα DNA μήπως πρόκειται για ιστό της θανούσας.

(Τα καμμένα κοντέινερ, βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα «Στο νησί»)

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ήρεμη» η κατάσταση το πρωί της Δευτέρας

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, «ήρεμη είναι σήμερα το πρωί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ».

Η συνέλευση βάσης εργαζομένων ΜΚΟ ενημερώνει για τα γεγονότα της Μόριας:

«Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δύο φωτιές , η μία εκτός του hotspot η οποία σβήστηκε σε λίγα λεπτά και η άλλη λίγο μετά εντός του hotspot από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σίγουρα όμως όχι από επεισόδια . Η φωτιά ξεκίνησε κοντά ή μέσα σε ένα κοντέινερ. Επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε ολοσχερώς 8 κοντέινερ και 12 στο σύνολο. Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 2, μία μητέρα και ένα παιδί, αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι παραπάνω. Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό. Έγιναν επεισόδια σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ με την αστυνομία, τα οποία συνεχίζονται σποραδικά μέχρι τώρα στους ελαιώνες (όπου υπάρχουν σκηνές). Ο κόσμος εκκένωσε τον χώρο και πολλοί νοσηλεύονται στο ιατρείο των Ιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται ακριβώς απέξω. Επίσης πολλα άτομα έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Από την Αθήνα έρχονται με στρ/κό αεροσκάφος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο υφυπουργός ΠροΠο Οικονόμου και δυο διμοιρίες. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα, αλλά η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη».

Αργοπορημένα...επιχειρήσεις αποσυμφόρησης

200 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες μετακινούνται από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. 350 αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη. Ενώ όπως ανακοινώθηκε ετοιμάζεται η αναχώρηση άλλων 400 την ερχόμενη Κυριακή.

   Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό λόγω των χθεσινών γεγονότων, άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του Ελληνικού Στρατού. Στη συνέχεια οι 200 αιτούντες άσυλο θα επιβιβαστούν στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» με το οποίο θα αναχωρήσουν για Πειραιά. Από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει χωρίς σχέδιο για το προσφυγικό η κυβέρνηση

«Παρά τα όσα θέλουν να υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και δύο μήνες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική, αλλά με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, χωρίς διάθεση να κάνει κάτι άλλο πέρα από επικοινωνιακές κινήσεις»: αυτό τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 30/9 το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει:

Την ώρα που τα νησιά είναι ασφυκτικά γεμάτα και η αποσυμφόρησή τους ξεκίνησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, μόλις στα τέλη Αυγούστου, την ώρα που στη Μόρια εξελίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία, η Νέα Δημοκρατία κάνει επίδειξη δύναμης σε οικογένειες με μικρά παιδιά που μεταφέρονται σε ακατάλληλες ανοιχτές δομές τις οποίες αρκετοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν με προορισμό το «πουθενά».

Την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας, ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και στην αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, γεμίζει ασφυκτικά τα κέντρα κράτησης και στήνει πρόχειρες «ανοιχτές δομές» χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στέλνοντας ξεκάθαρα μήνυμα αποτροπής, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αλλά και καλλιεργώντας έναν επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό.

Καλούμε τη ΝΔ να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, τη στέγαση σε αξιοπρεπείς δομές ενδοχώρας, να αναπτύξει τις πολιτικές ένταξης που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα για συλλογική λύση στο ζήτημα.

Δ. Βίτσας: «Η αλήθεια και η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης»

Παράλληλα, το μεσημέρι της Δευτέρας δημοσιεύθηκε αναλυτική δήλωση του Δ. Βίτσα, αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής:

«Επειδή οι κυβερνώντες προσπαθούν να κρύψουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά   την -έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη- κατάσταση στα νησιά, και αφήνουν υπόνοιες για το τι παρέλαβαν, αναγκάζομαι να δώσω μια συνοπτική εικόνα για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έως 30/6/2019.

Στην Μόρια, την 1/1/2019, διέμεναν 5.010 αιτούντες άσυλο. Από 1/1/2019 έως 30/6/2019, στο ΚΥΤ, είχαμε 5.047 αφίξεις και, το ίδιο διάστημα, 4.430 αποχωρήσεις.

Στις 30/6/2019 στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.

Συνολικά, στα 5 ΚΥΤ των νησιών, την 1/1/2019, διέμεναν 11.683, και στο εξάμηνο είχαμε 12.980 αφίξεις και 11.023 αποχωρήσεις. Στις 30/6 συνολικά διέμεναν 13.640 αιτούντες άσυλο.

Ο πληθυσμός είναι επιβεβαιωμένος απ’ την κοινή απογραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Τοποθέτησης (ΥΠΥΤ), της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex.

Καμμιά λοιπόν σχέση με το γεγονός ότι σήμερα στη Μόρια διαμένουν άνω των 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000.

Συγχρόνως, στην ηπειρωτική Ελλάδα 25.000 π.τ.χ διαμένουν σε σπίτια (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ),  8.000 σε ξενοδοχεία (πρόγραμμα FILOXENIAκαι ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΟ), 20.000 σε Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ το ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ προβλέπει 5.000 θέσεις σε σπίτια.

Επίσης, 12.500 παιδιά πήγαιναν σχολείο και όλα είχαν εμβολιαστεί.

Αυτά, για να είναι γνωστό τι παραδώσαμε στο πεδίο. Συγχρόνως, παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ένα ζήτημα βασικά αλληλεγγύης και ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν επιτρέπει ούτε πολιτικάντικες ούτε αυταρχικές λογικές. Δηλώσαμε εξ αρχής ότι θέλουμε να βοηθήσουμε και τις ελληνικές Αρχές και τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Έως τώρα εισπράξαμε πολιτικολογία. Αναμένουμε με ενεργό τρόπο, συμμετέχοντας στα κινήματα αλληλεγγύης.»

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του χώρου. Οι φωτογραφίες από τοπικά ΜΜΕ δείχνουν σκηνές χάους και πρόσφυγες και μετανάστες με τις μάνικες της πυροσβεστικής να ρίχνουν νερό στα καιόμενα κοντέινερ, ενώ η οργή ξεχείλιζε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά (που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, όχι πάντως από επεισόδια) και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό.

Ακολούθησε εξέγερση εκατοντάδων προσφύγων που απαντήθηκε με δακρυγόνα και ρίψεις νερού από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος των εξεγερμένων προσφύγων αποτέλεσαν οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και οι εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ, αλλά και το κέντρο όπου κρατούνται οι αποκαλούμενοι «παραβατικοί» κρατουμένοι - οι αστυνομικοί που βρισκόταν μέσα στο χώρο κράτησης έκαναν από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ένας πρόσφυγας τρέχει μακριά από τα δακρυγόνα που εκτοξεύουν οι αστυνομικοί μέσα στον καταυλισμό - φωτ. του Γιώργου Μουτάφη

Περί τις 7.30 το βράδυ άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

Σκηνές αλλοφροσύνης

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λέσβο, οι οικογένειες στον υπερπλήρη καταυλισμό ψάχνουν τους δικούς τους μετά το χάος που επικράτησε.  Κάποιοι πρόσφυγες αποχωρούν από τον καταυλισμό, αλλά στο δρόμο υπάρχει φραγμός της αστυνομίας.

Στη Μόρια - επίσημης δυναμικότητας περίπου 3.500 ατόμων - διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 12.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από το 2016, οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να φύγουν από αυτά («γεωγραφικός περιορισμός») μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν - πλην των ευάλωτων περιπτώσεων. 

Βίντεο από την πυρκαγιά στον καταυλισμό, όπου κατέγραψαν τα «Πολιτικά» της Λέσβου:

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να απομακρύνει τον κόσμο, ενώ η φωτιά  φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο:

Φωτογραφίες από την ώρα της πυρκαγιάς:

Δημοσίευση στα social media κατά τις 7.30: Η κατάσταση έχει τώρα ηρεμήσει. Πώς συνδέονται οι φωτιές, πόσα είναι τα θύματα και οι τραυματισμένοι είναι ακόμα μη επιβεβαιωμένο. Κάδοι σκουπιδιών σκορπισμένοι σε όλο το δρόμο μέχρι τον ελαιώνα [δίπλα στο κέντρο]. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν χώρο για τα σλιπινγκ μπαγκ για να κοιμηθούν τη νύχτα

«Εκτεθειμένη η Ευρώπη και η αδιέξοδη μεταναστευτική της πολιτική»,

Από τα εκατοντάδες tweet με το hashtag  #Moria διαλέξαμε αυτό της δημοσιογράφου Φραντσέσκα Γκιλμάιερ: «Η πυρκαγιά στη Μόρια σήμερα το απόγευμα εξέθεσε δημόσια για μια ακομη φορά την πραγματικότητα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Μια Ευρώπη που είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στην κανονιστική της δύναμη και την πεποίθηση - έτσι πιστεύει - ότι είναι προς το συμφέρον της να μειώσει τη μετανάστευση με οποιοδήποτε κόστος»

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το τραγικό περιστατικό στη Μόρια σχολίασαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το περιστατικό έκανε ένα σχόλιο εκτός κειμένου σημειώνοντας «ανεξάρτητα της καταγωγή τους, το χρώμα και τη θρησκεία τους, όλοι είναι άνθρωποι και πάνω από όλα υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε μέσω Τwitter γράφοντας «Η σκέψη μας είναι στη Μόρια. Να τελειώσει αυτή η δύσκολη νύχτα. Δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ακόμη μια «τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες»

«Τα σημερινά επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας και ενός μωρού, είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Επισημαίνει πως «αποδεικνύουν περίτρανα ότι μια και μόνο είναι η λύση. Να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός για πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Καταληκτικά σημειώνει ότι είναι «τεράστιες οι ευθύνες και της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και στη χώρα».

Όλγα Γεροβασίλη: Xωρίς γνώση του προσφυγικού η ΝΔ, ήταν θέμα χρόνου όσα έγιναν στη Μόρια

«Τον Ιούνιο η Μόρια, ένας καταυλισμός που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 3.000 ανθρώπους, είχε 5.000 και σήμερα ξεπερνάει τους 12.000. Ήταν θέμα ημερών, ήταν θέμα χρόνου να συμβούν αυτά που βλέπουμε. Είχαμε κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου» επισήμανε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1.

Η Ο. Γεροβασίλη έκανε λόγο για μία πραγματικότητα που δεν τιμά τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τόνισε ότι η ΝΔ ανακάλυψε προσφάτως ότι το προσφυγικό έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις και δεν έφερε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Μέσα σε μία μέρα ξηλώθηκε ένας έμπειρος μηχανισμός με διεθνή αναγνώριση και με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις γειτονικές χώρες και με τις υπηρεσίες της Ευρώπης (Europol, Frontex). Δεν ήταν μία καλή πρακτική γιατί η εμπειρία και η γνώση που υπήρχαν ήταν χρήσιμες, ιδιαίτερα την στιγμή που αναμενόταν μία αύξηση των προσφυγικών ροών» επισήμανε.

Όπως είπε, όλοι πρέπει να καταλάβουν την πολυπλοκότητα του προβλήματος και να μην κάνουν επικοινωνιακή πολιτική με το μεταναστευτικό. Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η ΝΔ δημιουργεί υψηλές προσδοκίες και βάζει υψηλά τον πήχη με το ζήτημα των αναγκαστικών επιστροφών, τονίζοντας ότι δε θα τα καταφέρει. «Οι ευρωπαϊκές χώρες σήμερα επενδύουν στην εθελούσια επιστροφή που είναι ο πιο δόκιμος τρόπος».

Τέλος, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι η γνώση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού είναι βαθύτατη, με τη ΝΔ να μην έχει τη γνώση, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είχε ζήσει αντίστοιχες εικόνες επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών

Αντί επιλόγου, τρεις ενδεικτικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών, μία από τη Μόρια με έναν ακόμα θάνατο, και πάλι παιδιού, ένα ναυάγιο στο Αιγαίο, στη γειτονική Χίο, και ένα αιματηρό τροχαίο σε μια ακόμη καταδίωξη αυτοκινήτου που μετέφερε μετανάστες, από την αστυνομία:

Τραγωδία στη Μόρια: 5χρονο προσφυγόπουλο έπαιζε σε χαρτόκουτο και παρασύρθηκε από φορτηγό (307008)

Τραγωδία στις Οινούσσες της Χίου: 7 νεκροί από το ναυάγιο -Τούρκοι πολίτες που ζητούσαν πολιτικό άσυλο οι επιβαίνοντες

Καταδίωξη αυτοκινήτου με μετανάστες μέσα σε οικισμό κατέληξε σε σοβαρό τροχαίο με ένα νεκρό στον Αγ. Βασίλειο Θεσσαλονίκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)