to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 14.11.2022

Οικονομία

Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ μπορεί να γλιτώσουν την ύφεση το 2023, η Ευρώπη όχι

Το επόμενο έτος, η Morgan Stanley προβλέπει ότι κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι σε ή κοντά σε ύφεση, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες «ανακάμπτουν μέτρια»


Η Βρετανία και οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι πιθανό να οδηγηθούν σε ύφεση το επόμενο έτος, εκτιμά η Morgan Stanley, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που ενδέχεται να τη γλιτώσουν, χάρη στην ανθεκτική τους αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα, η χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών πολιτικών για την COVID-19, πρόκειται να οδηγήσει σε ανάκαμψη στη οικονομίας της αλλά και άλλων αναδυόμενων ασιατικών αγορών, ανέφεραν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σε μια σειρά εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

«Οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί», αναφέρουν οι εκθέσεις, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος, χαμηλότερα από την τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 2,7%.

Το επόμενο έτος, η Morgan Stanley προβλέπει ότι κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι «σε ή κοντά σε ύφεση», ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες «ανακάμπτουν μέτρια». Ωστόσο, μια συνολική παγκόσμια ανάκαμψη πιθανότατα θα παραμείνει... άπιαστο όνειρο.

Ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας

Η οικονομία της Κίνας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 5% το 2023, ξεπερνώντας τη μέση ανάπτυξη 3,7% που αναμένεται για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η μέση ανάπτυξη στην Ομάδα των 10 πιο ανεπτυγμένων χωρών προβλέπεται σε μόλις 0,3%.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η FED θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια το 2023 καθώς ο πληθωρισμός θα παραμένει ισχυρός το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Απότομη προσγείωση για ΗΠΑ το 2024

«Η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει την ύφεση το 2023, αλλά η προσγείωση δεν θα είναι τόσο ομαλή, καθώς η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφερε η έκθεση, προβλέποντας ανάπτυξη 0,5% το επόμενο έτος.

«Το σωρευτικό αποτέλεσμα της αυστηρής πολιτικής το 2023 διαχέεται στο 2024, με αποτέλεσμα δύο πολύ αδύναμα χρόνια», προστίθεται στην έκθεση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσης, ο πληθωρισμός θα πρέπει να κορυφωθεί το τρέχον τρίμηνο, είπαν οι αναλυτές, «με τον αποπληθωρισμό να αποτελεί το αφήγημα του επόμενου έτους».

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: Ημερισία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)