to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:47 | 19.06.2017

πηγή: news247.gr

Οικονομία

Morgan Stanley: Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο QE η Ελλάδα

Θετικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα βλέπει η Morgan Stanley, αναλύοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Τι αναφέρει για την ποσοτική χαλάρωση


Απολογισμό του απερχόμενου Eurogroup και της συμφωνίας που προέκυψε επιχειρεί και ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Morgan Stanley. Σε αναλυτική έκθεσή του αναφέρει ότι «το ανακοινωθέν του Eurogroup υποδηλώνει ότι υπάρχει πράγματι συμφωνία, τουλάχιστον επί της Αρχής. Έτσι, η Ελλάδα δεν θα χάσει τις βασικές πληρωμές τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ».

Ωστόσο συμπληρώνει ότι «το Eurogroup θα μπορούσε να έχει προχωρήσει περαιτέρω στην επίτευξη μερικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ σχετικά με κάποια υπόσχεση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, οδηγώντας στην εκταμίευση».

«Όλα αυτά φέρνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή της στο QE της ΕΚΤ, αν και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να κάνει μια πλήρη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για να συμβεί αυτό», αναφέρουν οι ειδικοί οικονομολόγοι του οίκου. «Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ομολόγων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν δεν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος και εφόσον η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μόνο μικρό παράθυρο για την ΕΚΤ να αγοράσει ενδεχομένως ελληνικά ομόλογα, περιορίζοντας έτσι το αποτέλεσμα του QE».

«Οι εξελίξεις είναι θετικές», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. «Ωστόσο, βασικά, η Ελλάδα παραμένει πολύ αδύναμη και είμαστε πιο επιφυλακτικοί από τους επίσημους πιστωτές της, τόσο όσον αφορά στην ανάπτυξη, όσο και στην ικανότητά της χώρας να διατηρεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες δεκαετίες», καταλήγει η Morgan Stanley.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)