to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 21.03.2013

Διεθνή

Μορφές Αντίστασης: Από τις συζητήσεις στο δρόμο, στο χείμαρρο του ραδιοφώνου, στο ίντερνετ και στις εκδηλώσεις στους δρόμους

Αναδημοσίευση από το Online κυπριακό περιοδικό "Δέφτερη Ανάγνωση"


Οι εικόνες της πρώτης εκδήλωσης στο προεδρικό ενάντια στο κούρεμα προκάλεσαν το εξής σχόλιο από Έλληνα αναγνώστη σε ένα ήμεϊλ λιστ – 

«Φαίνεται λίγος ο κόσμος».

Τις επόμενες μέρες, οι δεκάδες έγιναν εκατοντάδες -ή και χιλιάδες όπως έγραφε ο Φιλελεύθερος-, αλλά η κυρίαρχη μορφή αντίστασης δεν πήρε την μορφή της μαζικής, εκδήλωσης στους δρόμους - μέχρι την Τρίτη τουλάχιστον. Ο περισσότερος κόσμος συνέχισε την ζωή του με την τελετουργία των γιορτών για το καρναβάλι και τις σήκωσες. Για ένα εξωτερικό παρατηρητή, η εικόνα ήταν παράδοξη – σε μια ανταπόκριση, το Σάββατο, ο τίτλος ήταν «οι Ισπανοί στους δρόμους, οι Κύπριοι στους καναπέδες». Το Σάββατο, είχαν γίνει εκδηλώσεις συμπαράστασης στους Κύπριους στην Ισπανία – αλλά και ως έμμεση προειδοποίηση για μη επέκταση της πρακτικής στην χώρα τους.

Στην Κύπρο ωστόσο, υπήρξε μια δυσφορία που έκανε την παρουσία της έντονη προς την πολιτική ελίτ. Διότι το θέμα θα πήγαινε στη βουλή, αλλά και διότι σε μια σχετικά μικρή κοινωνία τα δίκτυα της καθημερινότητας λειτουργούν, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, αρκετά αυτόνομα πια από τους επίσημους μηχανισμούς, όπως είναι τα ΜΜΕ. Μπορεί να πει κάποιος ότι ο κατακλυσμός των μηνυμάτων στον Άστρα το πρωί του Σαββάτου – ένας χείμαρρος που θύμιζε σε πάθος, μέγεθος και οργή την αντίστοιχη ραδιοφωνική έκρηξη του 1998. Μόνο που αυτήν τη φορά, δεν είχε στόχο την συσπείρωση της αριστεράς, αλλά αντίθετα το άνοιγμα της – ο θυμός των ακροατών εκφράζονταν βέβαια και σε αριστερό ρητορικό και θεματικό πλαίσιο, αλλά ήταν και ένα σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος για τις απόψεις της βάσης.

Αλλά ανάλογες πιέσεις εμφανίστηκαν και στα άλλα κόμματα. Η ανταπόκριση από την συνέδρια του ΔΗΣΥ μιλούσε για ένταση. Και ο Αβέρωφ δεν φάνηκε διατεθειμένος να πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση της συμφωνίας. Σαφώς, πολλοί καταθέτες κάτω των 100,000 είναι ψηφοφορoί του ΔΗΣΥ. Ανάλογα και στο ΔΗΚΟ.

Η έκρηξη της οργής στην καθημερινότητα

Οι ακόλουθες φράσεις είναι αυθεντική καταγραφή σχολίων σε μια φρουταρία στη Λεμεσό το πρωί του Σαββάτου, πριν καν ξεκινήσουν οι ραδιοφωνικές εκπομπές. Ήταν μια αυθόρμητη δημόσια συζήτηση ανθρώπων, που ήταν σχετικά άγνωστοι μεταξύ τους.

- Κλέφκουν μας

- Μα εν επήρες πρέφαν ίντα που γίνεται;

- Προτιμούμεν να τα χάσουμεν ούλλα τζαι να αρκέψουμεν που την αρκήν

- Τζήνο που ελαλούσαν ότι εν θα δεχτούν…

- Εβλέπαμεν τα στην Ελλάδα, εν να χρεοκοπήσουμεν θέλουμεν, εν θέλουμεν…

Την Κυριακή, το κούρεμα, η Μέρκελ και ο Αναστασιάδης είχαν την τιμητική τους στις ειρωνικές παραπομπές στο καρναβάλι της Λεμεσού. 

Εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους και με ποικίλες αισθητικές

Τη Δευτέρα το απόγευμα, ετοιμάζονταν νέες εκδηλώσεις σε βουλή και προεδρικό, αλλά μετά την ακύρωση της συνεδρίας της βουλής αναμενόταν ότι θα μεταφέρονταν για την επόμενη. Αντίθετα, φάνηκε να διευρύνεται η δυναμική των δρόμων. Στη Λευκωσία έγιναν τουλάχιστον τρεις συγκεντρώσεις, ενώ μια έγινε και στην Πάφο. Στη Λευκωσία, έγινε συγκέντρωση έξω από την βουλή, όπου το αίσθημα των ευρωπαϊκών διαδηλώσεων φάνηκε να βρίσκει την τοπική του έκφραση – ένας διαδηλωτής προτίμησε τη σημειολογική εκδήλωση: έριξε κουρεμένες προβιές πρόβατων. Σύμφωνα με το Φιλελεύθερο στην εκδήλωση συμμετείχαν: «…και μέλη άλλων οργανωμένων συνόλων, όπως αριστερών οργανώσεων και του συνδέσμου Φίλων της Ομονοίας Θύρα 9, καθώς επίσης και ανεξάρτητοι πολίτες». Κατά την διάρκεια πορείας, ένας διαδηλωτής με την μάσκα των anonymous κατέβασε τη γερμανική σημαία από την πρεσβεία. Συγκέντρωση έγινε και έξω από τα γραφεία της Ε.Ε., αλλά και έξω από το προεδρικό. Στην τελευταία, αυτήν την φορά πρωτοστάτησαν οπαδοί του κ. Λιλλήκα. Έγινε, επίσης, συγκέντρωση της νεολαίας της ΕΔΕΚ. 

Η άρνηση της βουλής να εγκρίνει το νομοσχέδιο ήταν σημαντική ιστορικά για δυο λόγους – και γιατί άνοιγε ξανά την πόρτα για άλλους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης - και από την Κύπρο αλλα και ευρύτερα στην Ευρώπη- αλλά και γιατί ήταν μια εντυπωσιακή νίκη της κοινωνίας ενάντια στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τις τηλεοράσεις, οι οποίες προσπάθησαν έντονα να εκβιάσουν για αποδοχή της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο Φιλελεύθερος, πάντως, προτίμησε να προβάλει μόνο την εκδήλωση Λιλλήκα φωτογραφικά. Στο πρωτοσέλιδο, υπήρχε φωτογραφία μόνο από εκείνη την εκδήλωση και πάλι μόνο από εκεί την εκδήλωση υπήρχε φωτογραφία στο ρεπορτάζ της σελίδας 5. Η δημοσιογράφος, προφανώς, επιλέγηκε και για να λογοκρίνει.

Μετά από δύο αναβολές, την Τρίτη, έγινε τελικά η συζήτηση στη βουλή και η εκδήλωση διαμαρτυρίας απ\' έξω ήταν μαζική πια σε επίπεδο χιλιάδων ατόμων – σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πλήθος έφτανε τις 10,000, ένας πολύ ψηλός αριθμός για εκδήλωση στο δρόμο. Και το ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, τελικά, έκανε αποχή ήταν εκφραστικό και των εσωτερικών αντιδράσεων στον ίδιο το κυβερνών κόμμα. Η άρνηση της βουλής να εγκρίνει το νομοσχέδιο ήταν σημαντική ιστορικά για δυο λόγους – και γιατί άνοιγε ξανά την πόρτα για άλλους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης - και από την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη - αλλά και γιατί ήταν μια εντυπωσιακή νίκη της κοινωνίας ενάντια στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τις τηλεοράσεις, οι οποίες προσπάθησαν έντονα να εκβιάσουν για αποδοχή της συμφωνίας του Eurogroup. 

Πηγή: defterianaynosi.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)