to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 28.11.2016

Οικονομία

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας η μείωση της εξάρτησής της από τον ELA

Η μείωση του ανεξόφλητου υπόλοιπου χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) στα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ή περίπου στο 5,5% του ενεργητικού της, είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του.


«Η μείωση είναι credit positive, επειδή βελτιώνει τη ρευστότητα και το χρηματοδοτικό προφίλ της Εθνικής και μειώνει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε θετική πιστοληπτική αξιολόγηση τους επόμενους 12-18 μήνες», αναφέρει ο οίκος.

Η Εθνική μείωσε τον ELA στα 4,5 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, χωρίς να χρησιμοποιήσει ως ενέχυρα κρατικές εγγυήσεις, σημειώνει ο Moody's, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο της στον ELA είναι χαμηλότερο από αυτό των άλλων ελληνικών τραπεζών. Η τράπεζα, προσθέτει η έκθεση, πέτυχε τη μείωση με την πώληση περιουσιακών της στοιχείων, όπως της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank και του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς. 'Αλλοι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση του ELA ήταν οι εισροές καταθέσεων, η τιτλοποίηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως ενέχυρων για τη χορήγηση ρευστότητας. Η Εθνική «χρησιμοποίησε, επίσης, όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες τη διατραπεζική αγορά ρέπος, με το σχετικό ανεξόφλητο υπόλοιπό της να ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ αυτό τον μήνα, κάτι που βοήθησε επίσης στη μείωση της συνολικής χρηματοδότησής της από την κεντρική τράπεζα», αναφέρει ο Moody's.

Οι καταθέσεις στην Εθνική ήταν αυξημένες τον Σεπτέμβριο κατά 1,6% σε ετήσια βάση και η τράπεζα καταγράφει εισροές καταθέσεων από τον Σεπτέμβριο του 2015, σημειώνει η έκθεση. «Η μερική χαλάρωση των ελληνικών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, που εξαιρεί τις καταθέσεις μετρητών μετά τον Ιούνιο του 2016 από τους περιορισμούς ανάληψης, στήριξαν την αύξηση κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ των καταθέσεων στο τρίτο τρίμηνο», προσθέτει. «Περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εισροές κεφαλαίων από τα πάνω από 15 δισ. ευρώ σε μετρητά που τα νοικοκυριά (κυρίως) συνεχίζουν να διατηρούν εκτός του τραπεζικού συστήματος. Η Εθνική είναι σε καλή θέση να δεχθεί ένα σημαντικό μέρος των νέων αυτών καταθέσεων, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω τον ELA της», τονίζει ο Moody's.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)