to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:40 | 09.10.2013

Οικονομία

"Μονταζιέρα" και το προσχέδιο προϋπολογισμού

Του Δημήτρη Παπαγιαννάκου


Οι παρακάτω επισημάνσεις για το προσχέδιο προϋπολογισμού καταδεικνύουν, νομίζω, ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί τη μονταζιέρα μόνο για τον βρόμικο πόλεμο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να εξαπατήσει και με άλλους τρόπους τους πολίτες: να πείσει για την «επιτυχία» μιας πολιτικής που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς (π.χ. στη ΔΕΘ το 2011) την κατακεραύνωνε ως λάθος, στο οποίο κορόιδευε ότι δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, υποτίθεται ότι το 2013 η Γενική Κυβέρνηση θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα (όπως αυτό υπολογίζεται με βάση το οικονομικό πρόγραμμα του Mνημονίου) ύψους 344 εκατ. ευρώ. Καταρχάς αυτό αποτελεί εκτίμηση που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες υποθέσεις, όπως π.χ. ότι θα μαζευτεί ο κύριος όγκος της φοροκαταιγίδας που υφίστανται οι πολίτες: αυξημένος φόρος εισοδήματος, φόρος ακινήτων 2011, 2012, 2013, χαράτσι ΔΕΗ 2013, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ. Αυτό υποτίθεται ότι θα συμβεί παρά τις άγριες περικοπές που επίκεινται (π.χ. δώρο Χριστουγέννων για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους), παρά την καθίζηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και παρά τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία και υποαπασχόληση.

Ωστόσο, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι τα φορολογικά έσοδα θα κινηθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στο προσχέδιο υπάρχουν δύο νούμερα όπου αξίζει να σταθούμε. Το πρώτο είναι η δαπάνη για τη δημιουργία αποθεματικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο φέτος τον Φεβρουάριο Μεσοπρόθεσμο. Η δαπάνη αυτή στο προσχέδιο συρρικνώνεται στο 0,1 δισ. ευρώ. Το δεύτερο είναι το μέρισμα 0,48 δισ. από την ΤτΕ, που, ενώ στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο ήταν απόν (προφανώς όχι διότι το ξέχασαν), στο προσχέδιο εμφανίζεται ως δημόσιο έσοδο του 2013. Δηλαδή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το 1,48 δισ. ευρώ για να παρουσιάσει ως πρωτογενές πλεόνασμα κάτι που στην πραγματικότητα (δηλαδή σύμφωνα με τους κανόνες του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου) είναι πρωτογενές έλλειμμα 1,48-0,335=1,14 δισ. ευρώ!

Ακόμη κι αν παραβλέψουμε τις άλλες αλχημείες του προσχεδίου ή τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για πάνω από 2 δισ. έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα παραπάνω αρκούν για να καταδείξουν την πλήρη δημοσιονομική αποτυχία, μία ακόμη χρονιά, της μνημονιακής λιτότητας: για να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα λιγότερο από 1,5 δισ. (από -2,57 δισ. το 2012 στο -1,14 δισ. το 2013) χρειάστηκαν μέτρα (καθαρού δημοσιονομικού αποτελέσματος) πάνω από 10 δισ. ευρώ (9,4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο 2012 συν 0,8 δισ. τον Ιούλιο 2013 μετά τον τροϊκανό έλεγχο).

Σύμφωνα με το Προσχέδιο, το 2014 υποτίθεται ότι περνάμε σε ανάπτυξη +0,6% από εκτιμώμενη ύφεση το 2013 -4% του ΑΕΠ. Αυτό θα γίνει παρόλο που κατά το προσχέδιο το 2014 θα αφαιρεθούν από την οικονομία πρωτογενείς δαπάνες περίπου 2,8 δισ., συν 1 δισ. για το αποθεματικό που δεν σχηματίστηκε το 2013, συν 4 δισ. από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, συν 2,2 δισ. πρόσθετοι άμεσοι φόροι (οι έμμεσοι μένουν σταθεροί). Δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να πιστέψουμε ότι κόντρα στη συνεχή μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κόντρα στην πιστωτική ασφυξία που θα συνεχίσουν να επιβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να «εξυγιάνουν» τους ισολογισμούς τους (εν μέσω συνεχούς αύξησης των κόκκινων δανείων), κόντρα στην αβεβαιότητα εξαιτίας ενός μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, διατηρώντας σχεδόν σταθερό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφαιρώντας από την οικονομία περίπου 10 δισ. ευρώ (ή 5,5% του ΑΕΠ), παρόλα αυτά το 2014 θα προκύψει ανάπτυξη! Ωραίο το παραμύθι, αλλά οφείλουν να μας πουν πότε στην ιστορία και πού στον κόσμο συνέβη κάτι παρόμοιο.

Αν συνεχίσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ή κάποια άλλη μνημονιακή, ο πραγματικός προϋπολογισμός του 2014 θα είναι σκληρότερος από το προσχέδιο. Διότι ο «καλός μαθητής» δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, ειδικά με πέτσινο πρωτογενές. Εκτός κι αν αξιώσει αλλαγή της πολιτικής λιτότητας. Αλλά πώς η τρόικα θα δεχτεί αλλαγή μιας πολιτικής που η κυβέρνηση την κρίνει «επιτυχημένη»;

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)