to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 19.05.2021

Ρένα Δούρου

πηγή: Τvxs.gr

Πολιτική

Μονοπρόσωπη ΕΠΕ...

Έγραφα στο προηγούμενο σημείωμά μου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συρρίκνωσε το μεταναστευτικό / προσφυγικό. Δεν είναι όμως το μόνο που έχει βάλει κυριολεκτικά στην πρέσα.


Έγραφα στο προηγούμενο σημείωμά μου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συρρίκνωσε το μεταναστευτικό / προσφυγικό. Δεν είναι όμως το μόνο που έχει βάλει κυριολεκτικά στην πρέσα. Το ίδιο έχει κάνει – και το διαπιστώνουμε καθημερινά – με το “επιτελικό κράτος”. Η ειρωνεία είναι ότι η ίδια η νεοδεξιά κυβέρνηση εισήγαγε το “επιτελικό κράτος”. Ήταν από τα πρώτα νομοθετήματα, ο νόμος 4622 για το επιτελικό κράτος.

Μάλιστα, το πολιτικό alter ego του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας, το Νοέμβριο του 2019 σε εκδήλωση του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), με θέμα "Η πρόκληση του επιτελικού κράτους", αναφέρθηκε εκτενώς στην εγκατάσταση πολιτικής κανονικότητας, την προγραμματική διακυβέρνηση και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, τη διάκριση της πολιτικής και της υπηρεσιακής διοίκησης, τη διαφάνεια ευρείας κλίμακας και την καλή νομοθέτηση.

Σήμερα ενάμισι χρόνο μετά, τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει πράξη. Όλα έχουν συρρικνωθεί σε μία φράση : η κυβέρνηση εξυπηρετεί ημετέρους, προσαρμόζοντας αναλόγως “πολιτική κανονικότητα”, “προγραμματική διακυβέρνηση”, “καλή νομοθέτηση”, κλπ, μετατρέποντας το “επιτελικό κράτος” σε σύντομο ανέκδοτο. Σε “πυροτέχνημα” που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποδόμησε άμεσα, επιλέγοντας να ακολουθήσει τον πανάρχαιο τρόπο άσκησης διακυβέρνησης. Την ενός ανδρός αρχή!

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες έστειλε ισχυρό μήνυμα, θέτοντας για παράδειγμα, υπό τον έλεγχό του τη Δημόσια Τηλεόραση, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ΕΥΠ αλλά και το θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων! Εσχάτως μάλιστα, από βήματος Βουλής, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι και τα μεγάλα δημόσια έργα θα περάσουν υπό τον έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προφανώς σε άλλη μία, προχωρημένη είναι η αλήθεια, έκφραση της κρατικής “επιτελικότητας”. “Το κράτος είναι αυτός”. Τίποτε δεν κινείται χωρίς την πρωτοβουλία του. Εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας. Άλλωστε, αν πιστέψουμε το Μαξίμου μέχρι και ο πρόεδρος Μπάιντεν την πρωτοβουλία Μητσοτάκη ακολούθησε στο θέμα της άρσης των πατεντών των εμβολίων.

ΥΓ : Στην ομιλία του στο Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο κ. Γεραπετρίτης είχε πει ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε και καλές πρακτικές από τη Βρετανία και τη Γερμανία! Θα είχε ενδιαφέρον να ρωτούσε κανείς τους Βρετανούς και Γερμανούς ομολόγους του κ. Υπουργού το πώς εκτιμούν αυτή τη μονοπρόσωπη επιτελικότητα. Κάτι σαν μονοπρόσωπη ΕΠΕ...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)