to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 21.04.2022

Οικονομία

To μονοπώλιο τσακίζει Χίο και Λέσβο: 10€ αύξηση στα εισιτήρια των πλοίων για Πειραιά

Τη Μεγάλη Τετάρτη ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, γραμμή στην οποία έχει μονοπώλιο η Blue Star Ferries. Από 43 στα 53€ το απλό εισιτήριο (κατάστρωμα) από Λέσβο προς Πειραιά από 3 Μαϊου, καταδικάζοντας τους νησιώτες σε απομόνωση. Η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί και παράλληλα καθυστερεί επί μήνες την πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου


Στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη οι αυξήσεις κυμαίνονται από 18,5 - 23%. Αυτή την φορά οι ακτοπλοϊκές εταιρείες επέλεξαν να αυξήσουν τις τιμές σταδιακά, από τις αρχές Μαρτίου και μετά. Ώστε να μην γίνει ταυτόχρονη αύξηση των τιμών σε όλες τις γραμμές.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες προχώρησαν στην αύξηση των τιμών με το επιχείρημα πως έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η διοίκηση του Συνδέσμοι Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, συνδικαλιστικό όργανο των ακτοπλοϊκών εταιρειών, με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ευθέως τέθηκε το θέμα είτε μας δίνετε επιδοτήσεις είτε προχωρούμε σε αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας είχε πει πως «θα εξετάσει» το ζήτημα της επιδότησης των ακτοπλοϊκών γραμμών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει ο προϋπολογισμός. Ως σήμερα δεν είχε ανακοινωθεί κάποια επιδότηση. Έτσι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες - δηλαδή η εξής μία, η Blue Star Ferries που προ ετών «κατάπιε» και τη Hellenicv Seawayw, προχώρησαν, σταδιακά στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

Οι νέες αυξημένες τιμές ισχύουν από τις 3 Μάη και για την γραμμή Μυτιλήνη - Πειραιάς διαμορφώνονται ως εξής:

Εισιτήριο                             Τρέχουσες τιμές               Τιμές από 3 Μάη  

Κάθισμα σε κατάστρωμα          43,50 ευρώ                         53,50 ευρώ

Κάθισμα αεροπορικού τύπου    46,50 ευρώ                          57,00 ευρώ

Μονόκλινη καμπίνα Α               110 ευρώ                           135,50 ευρώ

Καμπίνες Α                                  73  ευρώ                         85 - 90 ευρώ

Μονόκλινη καμπίνα ΑΒ             100 ευρώ                             123 ευρώ

Καμπίνες ΑΒ                                69 ευρώ                             82,5 ευρώ

Μονόκλινη Lux                           127 ευρώ                            156 ευρώ

Μηχανάκι                                      23 ευρώ                              29 ευρώ

Αυτοκίνητο Ι.Χ.                            98 ευρώ                             120,5 ευρώ

Για τη Χίο η αύξηση είναι περίπου 5€ στο απλό εισιτήριο (από 43€, στα 48€).

Μεγάλο πλήγμα για τα νησιά - 700€ πρέπει να δώσει μια 4μελής οικογένεια για τα ναύλα προς Μυτιλήνη

Όπως σημειώνει η λεσβιακή ιστοσελίδα Στο Νησί, «οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αμέσως μετά το τέλος της πασχαλινής περιόδου, οδηγούν σε αύξηση του κόστους ζωής για τους νησιώτες. Καθώς αυξάνεται τόσο το κόστος μεταφοράς των επιβατών όσο και των εμπορευμάτων. Το ταξίδι με το πλοίο, που παραδοσιακά ήταν το φθηνότερο μέσω μεταφοράς για τους νησιώτες, γίνεται απαγορευτικό για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους μισθοσυντήρητους.

Επιπρόσθετα οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων αποτελούν μεγάλο πλήγμα για τον εσωτερικό τουρισμό καθώς ανεβάζουν στα ύψη το κόστος των ταξιδιού. Με τις νέες τις τιμές μια τετραμελή οικογένεια χρειάζεται περίπου 700 ευρώ για να ταξιδέψει από Πειραιά προς Μυτιλήνη».

Μεταφορικό ισοδύναμο: Αναμείνατε στο ακουστικό σας...

Στο ήδη ζοφερό σκηνικό, προστίθεται και το συστηματικό «σαμποτάζ» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής της, στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, οι νησιώτες παίρνουν την επιστροφή μέρους του ναύλου κάπου 4 με 5 μήνες μετά την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 22 καταβλήθηκε το μεταφορικό ισοδύναμο για ταξίδια του Αυγούστου, ενώ όσοι ταξίδεψαν από Νοέμβρη του '΄21 και μετά ακόμα ...περιμένουν. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)