to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μονόπλευρη και εργαλειακή αντίληψη για «χρήσιμη» έρευνα

Για τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Στον τομέα της έρευνας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε ένα συνεκτικό σχέδιο πολιτικών, διπλασιάζοντας τα τελευταία χρόνια τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες, με στόχο:

  • τη διασφάλιση της συνέχειας του άριστου και διεθνώς ανταγωνιστικού ερευνητικού έργου που παράγεται στη χώρα από τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα,
  • τη στήριξη των ερευνητικών και τεχνολογικών υποδομών που λειτουργούν από κοινού ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα και για την ενίσχυση των μεταξύ τους συνεργειών,
  • τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, για τη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης και ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας που ενσωματώνει τη γνώση που παράγεται από την επιστημονική έρευνα στην παραγωγική διαδικασία,
  • την ενίσχυση του επιστημονικού και τεχνικά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και την ανάσχεση των brain drain και brain waste, μέσω της άμεσης ενίσχυσης της έρευνας που γίνεται σε ΑΕΙ και Eρευνητικά Kέντρα και μέσω της λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Βασικοί άξονες της πολιτικής μας αποτέλεσαν αφενός, ο δημόσιος και ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας της έρευνας και η διασφάλιση της ποιότητας και επιδίωξη της επιστημονικής αριστείας και αφετέρου, η ενίσχυση των δραστηριοτήτων έντασης γνώσης των επιχειρήσεων με υγιείς όρους και με ένα μίγμα πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία έφεραν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Θεωρούμε ότι η στήριξη από τη Πολιτεία της λεγόμενης βασικής έρευνας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ποιοτικά και ρηξικέλευθρα αποτελέσματα στη καινοτομία. Ειδικότερα σήμερα, αυτό έχει κομβική σημασία για τον ρόλο της χώρας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, μπροστά στις γοργά αναδυόμενες νέες τεχνολογίες και στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Είναι δε διεθνώς γνωστό ότι υψηλής ποιότητας έρευνα υλοποιείται στη χώρα μας τόσο σε ΑΕΙ όσο και σε Ερευνητικά Κέντρα, και αυτό είναι το πραγματικό πλαίσιο που καθορίζει τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.  Αυτή άλλωστε είναι και η θέση της την ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. Από την άλλη, είναι σαφές ότι ο διαχωρισμός της οργανικής ενότητας των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων θα δυσχεράνει τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του ενιαίου ερευνητικού συστήματος και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η - εν μια νυκτί - μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σηματοδοτεί μια μονόπλευρη και εργαλειακή αντίληψη για «χρήσιμη» έρευνα εκ μέρους της νέας διακυβέρνησης της χώρας και για τον ρόλο των Ερευνητικών Κέντρων, όχι κατ΄ανάγκη αποδοτική, τόσο για την Έρευνα όσο και για την Ανάπτυξη.

*Η Πατρίτσια Κυπριανίδου είναι πρώην Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)