to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 27.02.2014

Οικονομία

Μόνον η Lamda Development του Λάτση κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό

Σήμερα, Πέμπτη, λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το Ελληνικό


(Διαβάστε αναλυτικά για το ξεπούλημα και τη σχετική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ)

Mε μία τελικά δεσμευτική προσφορά, αυτή του σχήματος της Lamda Development, θα καταλήξει σήμερα ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ύστερα από τη... σταδιακή αποχώρηση των λοιπών ενδιαφερομένων.

Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της καταληκτικής ημερομηνίας της 27ης Φεβρουαρίου, η ισραηλινή Elbit, η οποία πάντως ήδη από πέρυσι αντιμετωπίζει σε κεντρικό επίπεδο μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και ζητούσε επειγόντως την αναχρηματοδότησή της, επισήμως απέσυρε το ενδιαφέρον της δικαιολογώντας την αποχώρησή της στις ελλείψεις της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν υποβάλει πέραν της Elbit και της Lamda, η βρετανική London and Regional Properties και η Qatari Diar. Οι Καταριανοί, ως γνωστόν, αποχώρησαν... νωρίς, ενώ από πλευράς των Βρετανών, το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν συμμετείχαν πολύ ενεργά στις διαδικασίες των ερωταπαντήσεων με το Ταμείο, εκτιμώντας ότι το έργο ήταν πολύ μεγάλο και προκρίνοντας την τμηματική αξιοποίησή του. Παράλληλα, χθες είδαν το φως της δημοσιότητας και πληροφορίες που θέλουν τη L&R να έχει ζητήσει τετράμηνη παράταση για το έργο.

Οσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα, η μεγάλη εκκρεμότητα της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου έναντι του ιδιώτη επενδυτή κατά τη διάρκεια των αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων κ.τ.λ., η οποία είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την υποβολή των προσφορών από μέρους των ενδιαφερομένων θεωρείται ότι είναι περισσότερο «εσωτερική διαδικασία του Ταμείου και είναι δεδομένη». Ως προς την προοπτική της κατάθεσης μίας μόνο προσφοράς από το σχήμα υπό τη θυγατρική του ομίλου Λάτση, ο αντίλογος στις επικρίσεις που έχουν ήδη ακουστεί είναι, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διαγωνιστική διαδικασία ότι «οι περισσότεροι από τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ ξεκινούν με πολλούς ενδιαφερομένους, τελικά όμως καταλήγουν με μία μόνο προσφορά - βλ. τα ακίνητα στο Παλιούρι, τον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας, τον ΟΠΑΠ. Σαφώς είναι προτιμότερη η υποβολή περισσότερων της μίας προσφοράς, ωστόσο, σε έργα αυτού του μεγέθους, όπως το Ελληνικό, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Lamda μπορεί να προσεγγίσει έως και τα 7 δισ. ευρώ άμεσων επενδύσεων, είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι αποχωρήσεις κάποιων από τους αρχικούς ενδιαφερομένους...

Από την πλευρά, πάντως, της θυγατρικής του ομίλου Λάτση, στο σχήμα που θα κατέβει και φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners, του διάσημου αρχιτέκτονα και... Sir Νορμαν Φόστερ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ίδια θα έχει μειοψηφική συμμετοχή - ούτως ή άλλως ο όμιλος από μόνος του δεν μπορεί να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση των 5 και πλέον δισ. ευρώ που απαιτεί το εγχείρημα -, με τη συμμετοχή επιπλέον ασιατικών - και όχι μόνο - κεφαλαίων. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανούς εταίρους funds που πρόσκεινται στην κινεζική Fosun, τη Third Point κ.ά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)