to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 17.11.2017

Διεθνή

Μονομαχία Πινιέρα-Γκιγιέ οι βουλευτικές εκλογές στη Χιλή την Κυριακή

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Χιλής ολοκλήρωσαν τις εκστρατείες τους την Πέμπτη, καθώς πλέον πλησιάζει το τέλος της κούρσας στην οποία ο δισεκατομμυριούχος συντηρητικός πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα (στη φωτ.) αναμετράται με τον κεντροαριστερό γερουσιαστή Αλεχάντρο Γκιγιέ.


Με τους έξι αντιπάλους τους να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση, οι Πινιέρα και Γκιγιέ αναμένεται να τερματίσουν αντίστοιχα στην πρώτη και στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, και να περάσουν στον δεύτερο γύρο της 17ης Δεκεμβρίου.

Ο 67χρονος πρώην πρόεδρος Πινιέρα αυτοπροβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ως ο καταλληλότερος για να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού, μετά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Ο Πινιέρα δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και ότι θα ακυρώσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ στα πεδία της φορολογικής πολιτικής, των εργασιακών σχέσεων και της παιδείας.

Από την πλευρά του, ο Γκιγιέ υπόσχεται το ακριβώς αντίθετο: ότι θα συνεχίσει και θα βαθύνει τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η Μπατσελέτ.

Η απερχόμενη πρόεδρος δεν μπορούσε ως εκ του Συντάγματος να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Γκιγιέ, πρώην δημοσιογράφος, προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει στην κάλπη τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η προεδρία του Πινιέρα να σημάνει την ακύρωση των κατακτήσεων των φοιτητών, των γυναικών και των εργαζομένων, από τα χαμηλότερα δίδακτρα στα πανεπιστήμια ως τους νόμους που ενίσχυσαν τα συνδικάτα.

Ο Πινιέρα από την πλευρά του δηλώνει φορέας «αλλαγής»: «Οι Χιλιανοί έχουν μπροστά τους μια σημαντική απόφαση. Θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην αλλαγή ή τη συνέχεια», είπε ο μεγιστάνας στους δημοσιογράφους χθες, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας.

Και ο Γκιγιέ στάθηκε στις χαώδεις πολιτικές διαφορές των δύο επικρατέστερων υποψήφιων. «Σε αυτές τις εκλογές», είπε, οι πολίτες καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο οράματα για τη χώρα: «την υποστήριξη της παιδείας, της υγείας, των δικαιωμάτων, ή την επιστροφή στην ελεύθερη αγορά».

Κανένας από αυτούς τους δύο υποψήφιους δεν απέχει πολύ από τους μετριοπαθείς πολιτικούς που κυβέρνησαν τη Χιλή μετά την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης της δημοκρατίας, το 1990. Πάντως αν νικήσει ο Πινιέρα, όπως περιμένουν πολλοί πολιτολόγοι, αυτό θα σημάνει άλλη μια στροφή προς τα δεξιά στη Λατινική Αμερική—όπως συνέβη στο Περού, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Tresquintos η αριστερή υποψήφια Μπεατρίς Σάντσες, που βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις αλλά σε απόσταση από τον Γκιγιέ, δεν έχει καμιά πιθανότητα να τον φθάσει.

Κατά την ίδια πηγή, παρότι ο συντηρητικός υποψήφιος ζήτησε από τους πολίτες να «επισπεύσουν» το πράγμα, η πιθανότητα ο Πινιέρα να εξασφαλίσει το 50% ή μεγαλύτερο ποσοστό, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο και να μη χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος, είναι λίγο υψηλότερη από... 0,001%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)