to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μόνο ένας Μεγαλέξανδρος του έχει μείνει

Η κινδυνολογία δεν έπιασε. Αντίθετα ο κόσμος γελάει με τις ανυπόστατες κατηγορίες και τις παραπλανητικές μικροπρέπειες του Σαμαρά και των στενών συνεργατών του στο Μαξίμου κατά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.


Έτσι όπως πάνε τα πράγματα ο μόνος τρόπος για να χάσει με μικρή διαφορά τις εκλογές ο κ. Σαμαράς, είναι η ενεργοποίηση της κυρίας Παναγιωταρέα και της ανασκαφικής ομάδας της αρχαιολόγου Περιστέρη. Εννοούμε ότι αν δεν βρεθεί ένας Μεγαλέξανδρος, έστω ένας «αυθεντικότερος» Φίλιππος, μια Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη ή όπου αλλού στη μόνη και ελληνική Μακεδονία, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών.

Η κινδυνολογία δεν έπιασε. Αντίθετα ο κόσμος γελάει με τις ανυπόστατες κατηγορίες και τις παραπλανητικές μικροπρέπειες του Σαμαρά και των στενών συνεργατών του στο Μαξίμου κατά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα, όπως όλοι οι εκπρόσωποι της παραδοσιακής «φιλελεύθερης» Ν.Δ. (Ντόρα, Χατζηγάκης, Μεϊμαράκης κ.λπ) έχουν πει εγκαίρως και δημοσίως, η Ν.Δ. πρόκειται να προτάξει το... μνημονιακό πρόγραμμα της παράταξης και να ξανα-υποσχεθεί ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα, επενδύσεις, σταθερό ευρώ και σταδιακή μείωση φόρων. Εκείνο βεβαίως που ποτέ δεν θα μας πουν οι «φιλελεύθερες» μνημονιακές δυνάμεις είναι οτιδήποτε για τη... βιωσιμότητα του χρέους, εκθέτοντας έτσι τον μεγάλο ηγέτη της... «Πολιτικής Άνοιξης» (του το χρωστάνε από παλιά).

Πράγματι ο κ. Σαμαράς είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος μαζί με την Μέρκελ αυτή τη στιγμή στον κόσμο, που επιμένει ότι με την τετραετή πολιτική των Μνημονίων,  το επιτυχημένο ...PSI και τις άοκνες προσωπικές του προσπάθειες του, το χρέος είναι βιώσιμο, η οικονομία ευημερεί και όπου να 'ναι θα ξαναβγεί στις αγορές... Να σας θυμίσουμε ότι ήδη από τη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλεγε με βεβαιότητα πως «μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο» και ότι εκείνος λέει πάντα και μόνο την αλήθεια! Τα ίδια επανέλαβε κατά καιρούς και στη Βουλή βρίζοντας τους αμφισβητίες του ΣΥΡΙΖΑ: «Το χρέος μας είναι βιώσιμο. Ευτυχώς για την Ελλάδα είναι. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ είναι. Εμένα ρωτάτε άλλωστε; Το λένε ήδη οι αγορές. Θα το ακούσετε πολύ σύντομα να το λένε όλοι οι δανειστές μας» (14/10/2014). Κάτι ανάλογο πήγε να πεί και στη Μερκελ και μετά αφού έσπασε τα μούτρα του επιχειρώντας να ...βγεί στις αγορές και μέχρι να πέσει η κυβέρνησή του, συνεχίζει -έστω και πιο συνεσταλμένα- μόνος του να πιστεύει στη βιωσιμότητα του χρέους.

Χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε γραπτή απάντησή του προς τον αριστερό Ιρλανδό Ευρωβουλευτή Luke Ming Flanagan, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό (και όχι μόνο) χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι δύσκολη, υπογράμμισε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμο να λάβει μη συμβατικά μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς κρατικών ομολόγων». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με όλους του έγκυρους Ευρωπαίους αναλυτές -τους οποίους δεν διαβάζουν στη Συγγρού και στην ελληνική μνημνονιακή δημοσιογραφία- ότι πλην της Μέρκελ και τους λίγους δορυφόρους της, ολόκληρη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υιοθετούν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το ξεκίνημα της κρίσης του χρέους, για την αναγκαιότητα της αγοράς κρατικών Ομολόγων από την ΕΚΤ, εφόσον οι αγορές σπρώχνουν τα spreads σε απαγορευτικά επίπεδα και οδηγούν μια χώρα σε χρεοκοπία και υπανάπτυξη.

Κάτι λοιπόν έχει αλλάξει. Και όχι μόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και στη γραφειοκρατία της ευρωζώνης και στην Ε.Ε. ενόψει της ελληνικής στροφής στα Αριστερά. Η Μέρκελ και ο Σαμαράς  θα υποχρεωθούν να το παραδεχτούν σε λίγες μέρες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)