to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 12.12.2017

Πολιτική

«Μόνο το 54% των Ευρωπαίων πολιτών γνωρίζει τα δικαιώματά του», παραδέχεται η Κομισιόν

Κ. Κούνεβα: «Tεράστιες οι ανισότητες στη γνώση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της ευρωπαϊκής ιθαγένειας»


Την ανάγκη να εκπονηθούν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες να ασκήσουν ισότιμα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια  της  Ε.Ε. εξέφρασε με  την  παρέμβαση της στην Ολομέλεια του Ε.Κ. η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλώντας εκ μέρους της GUE/NGL κατά τη συζήτηση της σχετικής έκθεσης.  Αναφερόμενη  στο  προσωπικό της παράδειγμα και στις δυνατότητες που της έδωσε η ευρωπαϊκή ιθαγένεια, κατέδειξε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ευρωπαϊκή «ταυτότητα». Πλεονεκτήματα τα οποία, ωστόσο, αξιοποιούν λίγοι, καθώς η ευρωπαϊκή ιθαγένεια ακόμη και ως έννοια παραμένει άγνωστη για εκατομμύρια πολίτες.

Επίσης, η Κ. Κούνεβα επέκρινε το Συμβούλιο για την καθυστέρηση  που επιδεικνύει στην έγκριση της Οδηγίας που αφορά στην άρση των διακρίσεων. Καθυστέρηση που δυσχεραίνει  την  άσκηση των δικαιωμάτων της κοινής ιθαγένειας, και μάλιστα όταν  το ίδιο το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές (42% το 2014) καταδεικνύει το βαθύ έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στην  Ε.Ε.

Ακολουθεί η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα κατά την πρώτη ημέρα της Ολομέλειας του Ε.Κ. χθες (11/12) στο Στρασβούργο:

"Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βουλγαρία, στα σύνορα με τη Ρουμανία. Εργάστηκα στην Ελλάδα. Εκλέχτηκα από Έλληνες για να τους εκπροσωπήσω στην Ευρώπη. Για χρόνια έζησα στη Γαλλία, όπου μεταφέροντας τα ασφαλιστικά μου δικαιώματα με το ευρωπαϊκό έγγραφο S1, έκανα τις αναγκαίες θεραπείες.

Είμαι ένα ζωντανό  παράδειγμα για  τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Πόσοι όμως τα αξιοποιούν πραγματικά; Λίγοι. Υπάρχουν τεράστιες  ανισότητες από χώρα σε χώρα. Και στη γνώση και στην εφαρμογή των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την κοινή ιθαγένεια.

Και  το Συμβούλιο, αντί να βοηθά,  βάζει εμπόδια. Για παράδειγμα, παγώνοντας την Οδηγία για την άρση των διακρίσεων, τρέφει  τη δυσπιστία των πολιτών στην Ε.Ε. Ας μην απορούμε λοιπόν που μόλις το 42% των Ευρωπαίων ψήφισε στις Ευρωεκλογές του 2014".

Ορισμένα σημεία από τη συζήτηση:

- Η εισηγήτρια της Έκθεσης, Beatriz Becerra Basterrechea,  (Ομάδα Φιλελευθέρων και Δημοκρατών- ALDE) ανέφερε ότι απώτερος στόχος των πολιτικών για την ιθαγένεια της Ε.Ε. είναι όλοι οι πολίτες της να αισθάνονται ότι είναι στο σπίτι τους, σε οποιοδήποτε μέρος της Ένωσης κι αν βρίσκονται και να απολαμβάνουν το καθεστώς τους ως πολιτών της Ε.Ε. Εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι πολλά άτομα με αναπηρία δεν μπορούν καν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 - Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που ανέφερε η εκπρόσωπος της  Κομισιόν στην Ολομέλεια, μόνο το 54% των ευρωπαίων πολιτών γνωρίζουν τα δικαιώματα τους.

- Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι ευρωβουλευτές στις διακρίσεις που υφίστανται οι άνθρωποι με αναπηρία σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής και ειδικότερα στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Σημείωσαν ακόμη ότι δικαιώματα όπως η κατάθεση αναφοράς στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και η δυνατότητα κατάθεσης καταγγελιών στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή είναι παντελώς άγνωστα σε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες.

- Παρότι  η έκθεση για την ιθαγένεια της Ε.Ε.  στο σύνολό  της, όπως και  η  αντίστοιχη έκθεση της Κομισιόν,  είναι ελλιπείς,  η   GUE/NGL  δεν παραβλέπει ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις που περιελήφθησαν στο κείμενο , όπως αυτήν που αφορά στην επίπτωση που είχαν τα προγράμματα λιτότητας στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)