to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μόνιμη λύση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία με μείωση του κόστους για τους πολίτες και αύξηση της ανακύκλωσης

Την Ηλεία επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έλαβε μέρος σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ηλείας, με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της περιοχής και θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την υλοποίηση των προβλεπόμενων στον περιφερειακό σχεδιασμό υποδομών.


Ειδικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας, για την οποία ο Αν. ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτείνει την υλοποίησή της με βελτίωση των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ προς όφελος των πολιτών και των ΟΤΑ και ουσιαστική ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος στην παρουσίαση της πρότασης ανέφερε ότι η κυβέρνηση:

παρενέβη για να δώσει μια οριστική και βιώσιμη λύση στην Ηλεία με την άμεση ένταξη εντός του Φεβρουαρίου του έργου της ΜΕΑ στο ΕΣΠΑ, την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και την ταχύτατη υλοποίησή του, ενώ παράλληλα

κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προβλέπει η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία:

α) Μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην Μονάδα Επεξεργασίας από 60.000 σε 45.000 τόνους.

β) Δίδεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με τη συμφωνία τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τους Δήμους από χωριστή συλλογή να αφαιρούνται από την εγγυημένη ποσότητα και να μη χρεώνονται.

γ) Κατασκευή ΚΔΑΥ στον Νομό Ηλείας κοντά στη ΜΕΑ, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, πράγμα που ακύρωνε στην πράξη την ανακύκλωση και επιβάρυνε με υπέρογκα κόστη μεταφοράς και διάθεσης υπολείμματος τους πολίτες.

δ) Ασφαλή και υγειονομική διάθεση των 10.000 τόνων δεματοποιημένων συμμίκτων απορριμμάτων που αποτελούν μια υγειονομική βόμβα στα Κονιδέικα, προς επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας και Αποκατάστασης της περιοχής.

Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση, έως και 50%, στα ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους πολίτες, πρακτικά και ουσιαστικά όσο θα προοδεύει η ανακύκλωση σε κάθε δήμο θα μειώνεται αντίστοιχα το κόστος επεξεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αν. ΥΠΕΝ κατέθεσε επίσης προτάσεις για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της ΠΕ Ηλείας, καθώς και του χώρου απόθεσης απορριμματοδεμάτων στο Ποτόκι.

Προηγήθηκε επίσκεψη του Αν. Υπουργού στα έργα διαχείρισης αποβλήτων της Τριανταφυλλιάς και στα Κονιδέικα. Στην Τριανταφυλλιά υπάρχει και λειτουργεί από το 2015 νέος πρόσφατα κατασκευασμένος ΧΥΤΥ, ο οποίος δέχεται τα υπολείμματα από κινητή Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης που λειτουργεί προσωρινά στον χώρο μέχρι να κατασκευαστεί η ΜΕΑ. Τα έργα αυτά έδωσαν προσωρινή λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί προ διετίας.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηλείας θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τν/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Το συνολικό του κόστος είναι 34,4 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου είναι 16,86 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε:

«Υλοποιούμε με γοργά βήματα τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Θυμίζουμε την απελπιστική κατάσταση με τα σκουπίδια στην Ηλεία που είχαμε παραλάβει. Όλος ο νομός ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Δώσαμε διέξοδο με τη Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης και τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς και τώρα γίνεται το μεγάλο βήμα προς την επεξεργασία και την κυκλική οικονομία. Μόλις φέτος έκλεισαν οι 5 ΧΑΔΑ της Ηλείας και σταμάτησε η χώρα μας να πληρώνει πρόστιμα γι’ αυτούς.

Σήμερα εξετάσαμε με τις αυτοδιοικητικές αρχές και τον ΦοΔΣΑ δύο κορυφαία κεφάλαια της ανάπτυξης:

Την τελική λύση στο θέμα της διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων στον νομό, που προσωπικά παρακολουθώ να λειτουργεί με αδιέξοδα εδώ και 20 χρόνια.

Την ποιοτική αλλαγή της διαχείρισης στο επίπεδο των δήμων, την ανάληψη της ευθύνης από τους δήμους και την ουσιαστική ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.

Από τη μεριά της κυβέρνησης πετύχαμε μια συμφωνία προς όφελος του νομού, των ΟΤΑ και των πολιτών. Κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτούμε τις αναγκαίες υποδομές που προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα χρόνια προβλήματα των αποβλήτων, με τρόπο που περιορίζει σημαντικά το κόστος και διασφαλίζει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας δίνοντας κίνητρο για ουσιαστική ανακύκλωση. Προσδοκούμε με αισιοδοξία την ανταπόκριση των Δήμων.

Οι θετικές επιπτώσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και την απασχόληση με τα νέα έργα είναι προφανείς. Τουλάχιστον 50 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στα δύο νέα έργα που ανακοινώνουμε σήμερα, ενώ πάνω από 200 θα απασχοληθούν κατά την κατασκευή τους.

Η χώρα μας αλλάζει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων και με τις μονάδες αυτές η Ηλεία θα αποκτήσει ισχυρές καινοτόμες και σύγχρονες υποδομές για να υποστηρίξει τις μεγάλες αλλαγές στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και στη μείωση της ταφής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)