to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 15.07.2014

πηγή: efsyn.gr

Πολιτική

Μόνιμη επιτροπή στη Βουλή για το «πόθεν έσχες» και το πολιτικό χρήμα

Η επιτροπή θα αποτελείται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος


Με τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε συναντήθηκε κλιμάκιο της τρόικας, όπου ενημερώθηκαν για την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται στον τομέα των ελέγχων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» τόσο των πολιτικών προσώπων, όσο και όλων των άλλων που υποχρεούνται να υποβάλλουν τις ετήσιες δηλώσεις πόθεν έσχες (γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, νομάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι ΝΠΔΔ, δημοσιογράφοι, κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τέντες ενημέρωσε το κλιμάκιο της τρόικας ότι θα συγκροτηθεί μόνιμη πενταμελής επιτροπή στην Βουλή που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακόμη, ο κ. Τέντες ανέφερε ότι αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών που θα επέρχονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Εάν κατά την σύγκριση αυτή των στοιχείων παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα στο ονοματεπώνυμο του προσώπου θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία (red flag) και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.

Επίσης, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε βάθος χρόνου, αφού θα περαστούν στην επίμαχη ηλεκτρονική μονάδα και οι δηλώσεις των παρελθόντων ετών με εκκίνηση από το περασμένο έτος και προς τα πίσω, ενώ θα υπάρξει και ειδική εκπαίδευση του ελεγκτικού προσωπικού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)