to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 27.05.2023

Οικονομία

Μόλις το 29% των πολιτών έχει καταθέσει φορολογική δήλωση φέτος

Παρατάθηκε χθες η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, όχι όμως και για την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.


Παρατάθηκε χθες η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, όχι όμως και για την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΑΑΔΕ, αυτό συνέβη καθώς μόλις το 29% του συνόλου των φορολογουμένων έχει καταθέσει τη φορολογική του δήλωση φέτος.

Πέρυσι είχαν υποβληθεί 6,4 εκατ. περίπου φορολογικές δηλώσεις. Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.850.543 δηλώσεις Ε1, που αντιστοιχεί περίπου στο 29%, του συνόλου. Πάνω από τους μισούς εξ αυτών (547.441 φορολογούμενοι) καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο, με το μέσο ποσό αυτού να κυμαίνεται στα 857 ευρώ.

Πώς θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί, για το φορολογικό έτος χρήσης 2022.

Συγκεκριμένα:

   1. Εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιούλιου, λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού φόρου που προκύπτει.

   2. Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως και τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως και τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

   3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%.

   4. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους.

Σημειώνεται πως η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)