to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 22.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Μοιραίοι

Πρόσωπα της κομματικής γραφειοκρατίας της Ν.Δ., πρωταγωνιστές της πορείας της χώρας προς τη χρεωκοπία, αποτελούν τον κορμό της κυβέρνησης Σαμαρά, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης κρυπτόμενοι πίσω από "υπερπολιτικά πρόσωπα".


Κορυφαίο ανάμεσά τους, ο νέος υπ. Οικονομικών, ο οποίος προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο. Προφανώς με τον όρο "υπερπολιτικό" δηλώνεται εμφατικά πρόσωπο κατ' εξοχήν πολιτικό και όχι υπεράνω της πολιτικής. Τι άλλο, άλλωστε, είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τις τράπεζες;

Δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από το πείραμα Παπαδήμου; Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι αρκετά ευαίσθητο θέμα να εκχωρηθεί η άσκηση οικονομικής πολιτικής σε τραπεζίτες "υπεράνω πολιτικής"; Δεν έχουν πληροφορηθεί ότι το πείραμα Μόντι, το κατ' εξοχήν πείραμα κυβέρνησης τεχνοκρατών, έχει βουλιάξει, και μαζί του η ιταλική οικονομία;

Η κυβέρνηση Σαμαρά θα υποκύψει στη μνημονιακή προσήλωσή της, που θα προκαλέσει κοινωνικά δεινά και αντιδράσεις. Τα αδιέξοδά της θα καταστούν ακόμα πιο επώδυνα, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη απλώνεται και η "προίκα" που της έχουν υποσχεθεί συνεχώς θα απομειούται.

Εξίσου απειλητική για την επιβίωση της κυβέρνησης είναι η προδιαγραφόμενη έλλειψη εσωτερικής συνοχής. Σε μια χώρα που στερείται κουλτούρας κυβερνητικών συνεργασιών, η παρούσα κυβέρνηση μοιάζει περισσότερο ως αναγκαστική κίνηση διάσωσης του παρηκμασμένου πολιτικού προσωπικού παρά ως νέα αρχή με ελπίδα. Η νέα κυβέρνηση τελεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη της σοβούσας πολιτικής κρίσης, που, όταν συναντηθεί και παροξυνθεί από την κοινωνική - οικονομική κρίση, θα προκαλέσει κοινωνική ανάφλεξη.

Αυτή τη φορά, όμως, με ορατή την εναλλακτική πολιτική λύση. Το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθεί το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο. Η δυναμική εξουσίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν προκύπτει συγκυριακά από την τεχνητή πόλωση. Εκφράζει βαθύτερες διεργασίες και σηματοδοτεί την κοινωνική πόλωση, όπως φαίνεται και από την κοινωνική διαστρωμάτωση της ψήφου.

Μπορεί οι τρεις συγκυβερνώντες αρχηγοί να προσδοκούν σε ξένη στήριξη για να μακροημερεύσει κατά το δυνατόν η κυβέρνησή τους. Αλλά καθημερινά θα αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο λαϊκό ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής. Ο Αντ. Σαμαράς, μοιραίο πρόσωπο για τη Δεξιά πριν από 20 χρόνια, θα αποδειχθεί αυτή τη φορά μοιραίος, μαζί με τους κυβερνητικούς συνεταίρους του, για το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος.

σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)