to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 29.07.2013

Κοινωνία

Μοχαμάντ Χασάν: Ένα ακόμη «περιττός» στην εποχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του «Ξένιου Δία»

Το Σάββατο 27/7 έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο Αφγανός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χασάν που είχε φυλακιστεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου από τις 2/9/2012. Ο Χασάν χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις 2 Ιουλίου για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο έπειτα από έντονες ενοχλήσεις που ανέφερε (μάταια) επί μακρόν στους αστυνομικούς


Έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή το Σάββατο το πρωί, 27/7/2013, ο Αφγανός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χασάν που νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο λόγω της σοβαρής λοίμωξης που αντιμετώπιζε, όπως αναφέρει η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα.  «Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μοχαμάντ κρατούνταν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Κορίνθου επί έντεκα μήνες, από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2012, και είχε μεταφερθεί αρχικά στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, στις 2 Ιουλίου, όπου η γνωμάτευση των γιατρών ανέφερε ότι έπασχε από "λοίμωξη αναπνευστικού-αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1".

Πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο οι συγκρατούμενοί του είχαν προχωρήσει σε έντονη ομαδική διαμαρτυρία γιατί ο Μοχαμάντ Χασάν πονούσε αφόρητα, ζητούσε να τον δει γιατρός, αλλά δεν είχε εισακουστεί το αίτημά του από τους υπευθύνους. Ανθρωπιστικές, πολιτικές και οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου έχουν κατ' επανάληψη προειδοποιήσει, μετά τις επισκέψεις τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τους κινδύνους της κράτησης χωρίς την παροχή της στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης στους κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες και χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.»

Με διάβημά του στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς ζήτησε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού, αναφέροντας ότι ο Χασάν και οι συγκρατούμενοί του είχαν διαμαρτυρηθεί από μήνες στους αστυνομικούς του στρατοπέδου κράτησης της Κορίνθου για τα συμπτώματα, ωστόσο ο αφγανός πρόσφυγας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μόλις στις 2 Ιουλίου. Ο Δημήτρης Τσουκαλάς επικαλέστηκε την πρόσφατη σχετική αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ για τις απάνθρωπες και αντισυνταγματικές συνθήκες κράτησης, τονίζοντας ότι λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής της καταχρηστικής επ' αόριστον κράτησης σε κρατητήρια και στρατόπεδα κράτησης, είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα περίπου μήνα που ένας κρατούμενος χάνει τη ζωή του. Είχαν προηγηθεί, όπως επισημάνθηκε, τα θλιβερά συμβάντα στα Γρεβενά και την Κοζάνη, στις 24 Ιουνίου και τις 12 Ιουλίου αντίστοιχα. 

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Μας εξοικειώνουν με την κρατική ανομία, τον ρατσισμό και το θάνατο 

«Η "λοίμωξη αναπνευστικού-αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1" που διαγνώστηκε, θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί. Όμως, στην εποχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του Ξένιου Δία, ο Μοχαμάντ Χασάν είναι περιττός άνθρωπος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. «Στις συνθήκες αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά μόνο τη διερεύνηση ενός ακόμα θανάτου. Ζητά να τερματιστούν τώρα η άθλια πολιτική της κράτησης και ο Ξένιος Δίας, γιατί μας εξοικειώνουν με την κρατική ανομία, τον ρατσισμό και το θάνατο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Μοχάμαντ Χασάν, ο αφγανός πρόσφυγας που κρατούνταν επί 11 μήνες στα στρατόπεδα του Δένδια 

 

** η φωτογραφία είνα από το στρατόπεδο συκέντρωσης της Αμυγδαλέζας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)