to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:34 | 05.12.2017

Διεθνή

Μογκερίνι: Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων

«Μία λύση θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών (του ισραηλινού και του παλαιστινιακού), με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και των δύο μερών»


Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί «μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αναγνωρίσει την Ιερή Πόλη, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ, ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

«Μία λύση θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών (του ισραηλινού και του παλαιστινιακού), με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και των δύο μερών», δήλωσε η Μογκερίνι, υποδεχόμενη στις Βρυξέλλες τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Σήμερα αυξήθηκαν οι διεθνείς προειδοποιήσεις, ενόψει της ανακοίνωσης αυτή την εβδομάδα της απόφασης του Αμερικανού προέδρου για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, να αποφευχθεί κάθε επιλογή που κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια νέα κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την επανάληψη μιας πραγματικής διαδικασίας ειρήνης που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών», υπενθύμισε η Μογκερίνι.

«Εκτιμούμε πως κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε αυτή την προσπάθεια πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια «ανεπίσημη συνάντηση» με τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» σε ένα υπόβαθρο εντάσεων με την ΕΕ για τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)