Διαβάστε σχετικά το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές εξελίξεις: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα την ίδια καταστροφική πολιτική του μνημονίου

Την υπαγωγή της χώρας για άλλα δύο χρόνια σε καθεστώς αυστηρής διεθνούς εποπτείας ζητάει το Eurogroup, προκειμένου η Ελλάδα να τύχει της "προστασίας" των δανειστών έναντι των αγορών. Η ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) που προτείνεται περιλαμβάνει την υπογραφή Memorandum (Μνημονίου) για έναν χρόνο συν δύο εξάμηνα με νέα επαχθή μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα ελέγχεται ανά τρίμηνο από τους δανειστές, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με την τρόικα.

Στους ελέγχους θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, από το οποίο πιθανότατα θα εκταμιευθούν και τα 12,8 δισ. του δανείου που προβλέπονταν μέχρι το 2016. Και αυτό διότι το "μαξιλάρι", το οποίο πλέον συζητείται, θα είναι αρκετά "φουσκωμένο" ώστε να καλύπτει (και με τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ) το χρηματοδοτικό κενό για δύο χρόνια. Επιπλέον, ωσότου η κυβέρνηση πάρει το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει να ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο για πλήρη εφαρμογή του προηγούμενου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Ανοιχτός εκβιασμός Ρέγκλινγκ για νέο μνημόνιο ως το τέλος του χρόνου

Ανοιχτά απειλεί πλέον και ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, την Αθήνα, ότι αν δεν προχωρήσει στο… νέο μνημόνιο μετά το μνημόνιο με την πιο δεσμευτική εκδοχή του, ως το τέλος του χρόνου δε θα εκταμιευθούν οι υπόλοιπες δόσεις ενώ θα επιστραφούν στους δανειστές τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Περισσότερα εδώ.

Eurogroup: Το Μνημόνιο πέθανε, ζήτω το memorandum

Το κλίμα που επικράτησε στο προχθεσινό Eurogroup το περιγράφει εύστοχα με δυο λόγια η γερμανική εφημερίδαSueddeutsche: «Η Ελλάδα το 2015 δεν πρόκειται να αποκτήσει τη δημοσιονομική της ελευθερία, όπως την εννοεί ο πρωθυπουργός της Αντώνης Σαμαράς».

Αν και οριστική απόφαση για την Ελλάδα δεν έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και τη μετέθεσαν για τις 8 Δεκεμβρίου, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί «επιτυχώς» η αξιολόγηση από την τρόικα, φάνηκε ότι κλίνουν υπέρ της πλέον δεσμευτικής επιλογής για την επόμενη μέρα, υπέρ ενός μεταμνημονιακού Μνημονίου -που μπορεί και να το βαφτίσουν... καραμέλα- το οποίο θα έχει όρους και επιτήρηση για την τήρησή τους.

Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προκύπτει ότι η προτιμητέα για τους εταίρους λύση είναι να δοκιμαστεί στην Ελλάδα η προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL) που υπάρχει στα εργαλεία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τους εταίρους, έχει δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι στρώνει ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα όταν θα κάνει το άλμα εξόδου στις αγορές, το οποίο είτε θα λειτουργήσει προληπτικά -θα ζεστάνει, δηλαδή, τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα χωρίς να ζητούν απαγορευτικά υψηλές αποδόσεις- είτε πυροσβεστικά. Θα το χρησιμοποιήσει, δηλαδή, η Ελλάδα εάν δεν καταφέρει να δανειστεί με λογικούς όρους.

Το δεύτερο πλεονέκτημα, που είναι υψίστης σημασίας για τους εταίρους, είναι ότι δεν θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να... χαλαρώσει, αντιθέτως θα διατηρήσει αμείωτη τη «μεταρρυθμιστική πίεση», όπως συνηθίζουν να λένε στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η Αθήνα, δηλαδή, θα αναλάβει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις και θα ελέγχεται τακτικά για το αν το κάνει -ενδεχομένως όχι τόσο συχνά και όχι με τον άκομψο σκληρό τρόπο των Τόμσεν και σία.

Θέλουν το ΔΝΤ... τεχνικό σύμβουλο για την Ελλάδα

Ο Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι η επιλογή της προληπτικής γραμμής στήριξης είναι σχεδόν δεδομένη -κι ότι μένει να συζητηθούν οι «τεχνικές λεπτομέρειες». Την ίδια ώρα φρόντισε να εντείνει για μια ακόμη φορά τις πιέσεις στην Αθήνα τονίζοντας πως «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει πολλά, υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να συμφωνηθεί η επιστροφή της τρόικας».

Παράλληλα, στην όποια επόμενη συμφωνία με την Ελλάδα θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη την... απειλή της ότι δεν θα πάρει τις υπόλοιπες δόσεις από το ΔΝΤ για να «βγάλει πρόωρα τη χώρα από το Μνημόνιο». Οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν στη συμφωνία το ΔΝΤ, έστω ως... τεχνικό σύμβουλο, καθώς, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, «πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ αποτελεί εχέγγυο αξιοπιστίας για ό,τι κάνουμε για την Ελλάδα».

Το ίδιο θέλει άλλωστε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φοβάται ότι, αν για οποιονδήποτε λόγο το ΔΝΤ εγκαταλείψει το... πλοίο, δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία από το ίδιο της το κόμμα όταν έρθει η ώρα να εγκριθεί η νέα βοήθεια στη γερμανική Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι πολλά από τα μπρος - πίσω των δύο πρώτων ελληνικών «πακέτων» οφείλονταν στις δυσκολίες που είχε η Μέρκελ να τα περάσει από τη Βουλή της.

Πάντως, όλα τα παραπάνω βρίσκονται υπό την αίρεση της «επιτυχούς» αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Και από τα «περισσότερα» που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τις αμέσως επόμενες μέρες.

Από αναβολή σε αναβολή η απόφαση για το χρέος

Όσο για τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -αν τη θυμόμαστε, ακόμη, ως σαφή δέσμευση εκ μέρους των εταίρων, στην περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα (το έκανε) και υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις (έχει ακόμη να κάνει)-, πάει από αναβολή σε αναβολή. Καθώς δε ένα τρίτο προαπαιτούμενο γι' αυτή ήταν το «εάν χρειαστεί», μπορεί και να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, αφού όλο και περισσότεροι -η ελληνική κυβέρνηση, ο Ρέγκλινγκ- αποφαίνονται ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή - Αυγή