to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 23.06.2014

Οικονομία

Μνημονιακό προαπαιτούμενο: Σε κομμάτια η ΔΕΗ, (ξε)πουλάνε τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να προχωρήσει στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ. Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι


Διαβάστε αναλυτικά για τα «νέα μνημονιακά εγκλήματα» καθώς και την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκδήλωση στο «Τιτάνια»

Τρίτη 24/6

Με βελτιώσεις, κυρίως φρασεολογικές, όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ. «Κοιτάξαμε ιδιαίτερα κάποια θέματα στο νομοσχέδιο και θα υπάρξει φρασεολογική βελτίωση, προς αποφυγήν παρερμηνειών» τόνισε, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κόντρα στη «Μικρή ΔΕΗ» ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει το άρθρο περί καθολικής διαδοχής, βάσει του οποίου μεταφέρονται πλήρως όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη (πηγή: in.gr).

Κατά του «διαμελισμού και της εκποίησης» του Ομίλου της ΔΕΗ τάσσεται η ΔΑΚΕ - ΓΕΝΟΠ ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο τον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση με στόχο τη ματαίωση των σχεδίων «όσων επιβουλεύονται να βγάλουν στο σφυρί την πηγή ενέργειας του λαού». Με μια σκληρή ανακοίνωση οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ εκφράζουν την αντίδρασή τους στην προωθούμενη αποκρατικοποίηση αναφέροντας ότι «η “ναυαρχίδα” της εγχώριας παραγωγικής μας βάσης οδηγείται στην “ξέρα” του ξεπουλήματος μετατρέποντας σε εμπόρευμα το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος».

 

"Αυτό που θέλετε να κάνετε με την μικρή ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο εθνικό, οικονομικό και πολιτικό έγκλημα, σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας. Δεν έχετε δικαίωμα να την τεμαχίσετε. Δεν είναι προσωπική σας περιουσία. Η ενέργεια και η ΔΕΗ είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Δεν μπορείτε να υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας και του λαού μας" κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους την εκχώρηση  της ΔΕΗ άρον άρον από το θερινό τμήμα της Βουλής, ο Δημ. Στρατούλης, το πρωί στον ΑΝΤ1.

Δευτέρα 23/6

Την ερχόμενη Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" που είναι προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων.

Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι στη λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ" θα ενταχθούν οι ακόλουθες μονάδες:

Μονάδες με καύσιμο λιγνίτη

(i) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600MW

(ii) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330MW

(β) άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW

Δικαιώματα της ΔΕΗ επί λιγνιτικών παραχωρήσεων

του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς

του ορυχείου Κλειδιού

του ορυχείου Λόφων Μελίτης

των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ

του ορυχείου Βεύη

Υδροηλεκτρικές μονάδες

η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW

η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW

η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW

η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW

η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW

μονάδες φυσικού αερίου και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εργαζομένων για τη «μικρή ΔΕΗ» 

-------------

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο για την λεγόμενη "μικρή" ΔΕΗ

Με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και τη Ευγενία Ουζουνίδου, Υπεύθυνοι του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  τονίζουν:

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να αποσύρει η συγκυβέρνηση τώρα το καταστροφικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», που κατέθεσε πριν από λίγο και προγραμματίζει να συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε αποφάσεις μιας Βουλής η οποία δεν εκφράζει πλέον την θέληση του Ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Καλούμε όλο τον Ελληνικό λαό στην δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά τη ΔΕΗ.

Δείτε επίσης την τοποθέτηση του νεοεκλεγέντος ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1,

--------------

Μπλόκο στις διαρροές για τη "μικρή ΔΕΗ" επιχειρούν Μαξίμου - Χ. Τρικούπη

Τις διαρροές βουλευτών – κυρίως του ΠΑΣΟΚ - στο νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή, επιχειρούν να συγκρατήσουν Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη. Σήμερα και αύριο στελέχη των δύο κυβερνητικών εταίρων θα έχουν συναντήσεις σε μια προσπάθεια να μεταπείσουν τους διαφωνούντες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)