to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 02.02.2018

Κοινωνία

Μνημείο για τους Συμιακούς σφουγγαράδες

Την ανέγερση μνημείου τιμής και μνήμης για τους Συμιακούς σφουγγαράδες, ενέκρινε χθες κατά την 4η συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 74.400 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.


Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σκοπός του έργου είναι η κατασκευή μνημείου -με τη διενέργεια Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού- ως απόδοση φόρου τιμής για τους σφουγγαράδες από την Σύμη και την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και παράδοση των αρχαιολογικών ευρημάτων και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος σε σχετικές δηλώσεις τόνισε ότι «μετά από 120 χρόνια, ήρθε η ώρα -έστω και καθυστερημένα- η πολιτεία να τιμήσει τους Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι με περισσή τόλμη και αυτοθυσία ανακάλυψαν και ανέσυραν από βάθος 56 μέτρων, τον αρχαιότερο γνωστό μηχανισμό, του σημαντικότερου και διασημότερου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, υπό την καθοδήγηση του Καπετάνιου Δημήτρη Κοντού από τη Σύμη με τα δύο καΐκια του, το "Ευτέρπη" και το "Καλλιόπη"». 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης ο Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος έχασε τη ζωή του και ακόμα δύο δύτες έμειναν παράλυτοι δια βίου. «Διαχρονικά ανεκτίμητη», χαρακτήρισε ο κ. Χατζηπέρος την προσφορά των δυτών στο έθνος αφού όπως ανέφερε «όχι μόνο ανέδειξαν τον μεγάλο αυτό αρχαιολογικό θησαυρό αλλά έθεσαν και την ίδια τους τη ζωή στην υπηρεσία της πατρίδας αποτελώντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας, εντιμότητας και προσφοράς στη πατρίδα και τον παγκόσμιο πολιτισμό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Σύμη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)