to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 19.02.2014

Πολιτική

Μνημείο εμφυλιοπολεμικού περιεχομένου στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς - Η συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή

Την Τρίτη 18-11-2014 συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου, από κοινού με τον βουλευτή Πειραιά Θ. Δρίτσα, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με τίτλο «το μνημείο που τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό χώρο στο κέντρο της πόλης προκαλεί διχαστικά αντανακλαστικά».


Η αρχική ερώτηση είχε κατατεθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις 09-10-2013 και είχε παραμείνει μέχρι χτες προκλητικά αναπάντητη από την ηγεσία του Υπουργείου, ενώ επανακατατέθηκε πρόσφατα από τη βουλευτή Κιλκίς για να απαντηθεί με την αντίστοιχη προφορική διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Η ερώτηση μεταξύ άλλων αναφερόταν στην αναμόχλευση διχαστικών αισθημάτων που προκαλεί η ανάρτηση του μνημείου και του περιεχομένου του, ιδίως του χαρακτηρισμού του εμφυλίου ως ενός εκ των «ιερών εθνικών αγώνων» της πατρίδας μας, ενώ κατέληγε στα εύλογα ερωτήματα για το «ποιος ευθύνεται για την μετακίνηση του μνημείου σε περίοπτη θέση στο κέντρο της πόλης» και για το «αν συμφωνεί το Υπουργείο και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι με το περιεχόμενό του». Το πλήρες κείμενο της ερώτησης  είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο: http://www.agathopoulou.gr/?p=1749 

Στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Α. Δαβάκης, ο οποίος όχι μόνο κατατοπιστικός δεν ήταν απέναντι στα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να μπαίνει στην ουσία τους κινήθηκε στις απαντήσεις του σε πνεύμα ιστοριογραφικής καταγραφής και γενικότερα στο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Στο καταγεγραμμένο βίντεο από τη σχετική συζήτηση στη βουλή  - που είναι αναρτημένο στον δικτυακό τόπο: http://www.agathopoulou.gr/?p=2167 -   φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Υφυπουργός παραμέρισε την ουσία των ερωτημάτων, δείχνοντας να παραγνωρίζει ή να απαξιώνει την παγκόσμια εμπειρία που λέει ότι πουθενά, σε κανένα πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος του κόσμου δεν χαρακτηρίζεται ένας αιματηρός εμφύλιος σπαραγμός ως εθνικός αγώνας. Και δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού προέβη  σε ένα απαράδεκτο συμψηφισμό νεκρών από τις δύο πλευρές του εμφυλίου, αναφερόμενος σε άλλο μνημείο που υπάρχει σε άλλο μέρος της πόλης προς τιμήν των πεσόντων του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Όσο για την πρωτοβουλία μεταφοράς του μνημείου σε δημόσια θέα, υπαινίχτηκε ότι ήταν σε γνώση του Υπουργείου και των υπηρεσιών του και μάλιστα υλοποιήθηκε και σε συνεννόηση με τον Δήμο Κιλκίς !

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου από τη μεριά της εξήγησε ότι το επίδικο εδώ δεν είναι η απλή καταγραφή της ιστορίας, αλλά η επιχείρηση παραχάραξής της και μάλιστα από επίσημες -στρατιωτικές- πηγές, σε μια ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα που κάθε άλλο από διχαστικά και μισαλλόδοξα μηνύματα χρειάζεται. Ενώ με την ευκαιρία αναφέρθηκε σε σειρά φασιστικών και αντιδημοκρατικών περιστατικών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων το τελευταίο διάστημα, που παραπέμπουν σε νοσταλγία της στρατιωτικής χούντας και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την πολιτική ηγεσία στην κατεύθυνση της καθολικής κάθαρσης των «σταγονιδίων» στις ένοπλες δυνάμεις.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)