to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 16.08.2014

Διεθνή

Μιζούρι: Νέα έκρηξη οργής για τον 18χρονο Μike Brown, «ύποπτος ληστείας» το θύμα

Αναζωπυρώθηκε για άλλη μία νύχτα το κλίμα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, με διαδηλωτές να «ταμπουρώνονται» σε κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο πριν εμφανιστούν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας


Τα σχετικά hashtags #MikeBrown και #Ferguson

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η επιλεκτική ενημέρωση από την αστυνομία για το περιστατικό, η οποία δεν δίνει νέα στοιχεία για το θάνατο του νεαρού αλλά δημοσιοποίησε ότι ήταν ύποπτος για ληστεία καταστήματος που είχε σημειωθεί λίγο νωρίτερα -κάτι πάντως που δεν γνώριζε ο αστυνομικός που πυροβόλησε.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, τα ξημερώματα του Σαββάτου -μετά από ένα βράδυ που είχε κυλήσει σχετικά ήρεμα, καλλιεργώντας προσδοκίες για εκτόνωση του κλίματος- ομάδα εξαγριωμένων διαδηλωτών απέκλεισε κόμβο στο Φέργκιουσον και «οχυρώθηκε» στο σημείο.

A protester carries a Molotov cocktail during on-going demonstrations to protest against the shooting of Michael Brown, in Ferguson, Missouri, August 16, 2014.  REUTERS-Lucas Jackson


Οι διαδηλωτές πέταξαν γυάλινα μπουκάλια και φώναζαν συνθήματα στις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που εμφανίστηκαν εντός μερικών λεπτών. Έγινε χρήση δακρυγόνων, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις.

Police officers line up across the street as they maintain their distance from protesters during on-going demonstrations to protest against the shooting of Michael Brown, in Ferguson, Missouri, August 16, 2014. REUTERS-Lucas Jackson

Το σχετικό βίντεο του Russia Today:

Καθώς μία εβδομάδα συμπληρώνεται από το θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από την αστυνομία, υπό θολές ακόμη συνθήκες, το κλίμα παραμένει τεταμένο και η οικογένεια του θύματος ζητά δικαιοσύνη αλλά καλεί τον πληθυσμό της κοινότητας σε ηρεμία. 
 Το βράδυ της Παρασκευής είχαν σημειωθεί περιορισμένα περιστατικά λεηλασιών, ενώ σε άλλα μέρη του Φέργκιουσον διαδηλωτές σχημάτισαν αλυσίδες γύρω από καταστήματα για να αποτρέψουν εκτροχιασμό της κατάστασης.


Ύποπτος ληστείας το θύμα, κάτι όμως που αγνοούσε ο αστυνομικός

Μετά την δημοσιοποίηση του ονόματος του αστυνομικού πυροβόλησε θανάσιμα τον Μπράουν στο περιπολικό, με σχεδόν μία εβδομάδα καθυστέρηση, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα όσα είχαν προηγηθεί -όχι όμως και για το ίδιο το περιστατικό.

Εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος καταστήματος στην περιοχή φέρονται να δείχνουν τον Μπράουν να παίρνει προϊόντα από το μαγαζί χωρίς να πληρώνει τον ιδιοκτήτη, τον οποίο και σπρώχνει στην έξοδο όταν του ζητά το λόγο.

An incident in a store in Ferguson, Missouri August 9, 2014 is seen in these still images taken from a security camera and presented to the media during a news conference by the Ferguson Police Department on August 15, 2014.  REUTERS-Ferguson Police Department-Handout via Reuters

Όμως, όπως ανέφερε και πάλι η αστυνομία, ο αστυνομικός που πυροβόλησε λίγο αργότερα τον Μπράουν δεν είχε καν γνώση του περιστατικού στο κατάστημα.

Η δημοσιοποίηση των εικόνων που δεν φαίνονται να σχετίζονται με τον θανάσιμο πυροβολισμό σε συνδυασμό με την απουσία πληροφόρησης για τον ίδιο τον θάνατο του νεαρού -καθώς «χρειάζεται ακόμη διερεύνηση», όπως λέει η αστυνομία- έρχεται να προστεθεί στα όσα εξοργίζουν τους κατοίκους του Φέργκιουσον.

Στην κοινότητα κατοικούν ως επί το πλείστον μαύροι χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι συχνά κατηγορούν την αστυνομία -που στελεχώνεται στη μεγάλη πλειονότητά της από λευκούς- για ρατσιστική συμπεριφορά.

An incident in a store in Ferguson, Missouri August 9, 2014 is seen in these still images taken from a security camera and presented to the media during a news conference by the Ferguson Police Department on August 15, 2014.  REUTERS-Ferguson Police Department-Handout via Reuters

An incident in a store in Ferguson, Missouri August 9, 2014 is seen in these still images taken from a security camera and presented to the media during a news conference by the Ferguson Police Department on August 15, 2014.   REUTERS-Ferguson Police Department-Handout via Reuters

Ο μάλλον κακός χειρισμός της αστυνομίας στην πληροφόρηση γύρω από την υπόθεση φαίνεται ακόμη και από το πώς γίνονται οι ανακοινώσεις και οι συνεντεύξεις Τύπου. Στην ενημέρωση που γίνεται από την αστυνομία του Φέργκιουσον, ο επικεφαλής της, ο λευκός Τόμας Τζάκσον, εμφανίζεται «μαγκωμένος» και μιλά άβολα, δίνοντας επιλεκτικά στοιχεία που καταλήγουν να εξοργίζουν τους κατοίκους. 

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος αστυνομικής δύναμης της ευρύτερης περιοχής που έχει συμμετέχει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ο μαύρος Ρόναλντ Τζόνσον, βγαίνει στις κάμερες και εκφράζει την κατανόησή του για την ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης ακόμη κι όταν καλεί τους κατοίκους σε ηρεμία. 

«Θα ήθελα να είχε υπάρξει συνεννόηση» πριν γίνουν οι ανακοινώσεις που συσχετίζουν τη ληστεία με τον θάνατο του 18χρονου, είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον μετά την τελευταία ενημέρωση.

Πληροφορίες: in.gr, φωτογραφίες: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)