to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:52 | 23.12.2022

Πολιτική

Μητσοτάκης στην Δερβιτσάνη: Έψαχνε για ψήφους παρουσία Ράμα - Το βίντεο που έκοψε το Μαξίμου

Το μεγάλο φάουλ του Μητσοτάκη στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η προσπάθεια του Μαξίμου να σώσει την κατάσταση


Σε προεκλογική φιέστα μετέτρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψή του ως πρωθυπουργός στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ψάξει για ψήφους, παρουσία του Αλβανού ομολόγου του Έντι Ράμα. Όταν στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκαν το νέο φάουλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισαν να κάνουν κοπτοραπτική και να εξαφανίσουν το επίμαχο απόσπασμα. Όπως άλλωστε έκανε και το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο στην ανταπόκρισή του.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην πλατεία στο χωριό Δερβιτσάνη, πλάι στον Έντι Ράμα. Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, μην ξεχάσετε ότι το 2023 είναι εκλογικό έτος και πρέπει να ψηφίσετε στην Ελλάδα. Θα είμαστε πάλι εδώ όταν με το καλό κάνετε την επίσημη τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας στο όνομα του πατέρα μου. Με συγκινείτε ιδιαίτερα. Ευχαριστώ πολύ δήμαρχε. Σας ευχαριστώ και πάλι για την πολύ θερμή υποδοχή. Να’ στε καλά, ευχαριστώ πολύ».

Η παραπάνω αναφορά κόπηκε από το βίντεο που μοίρασε το Μέγαρο Μαξίμου και φυσικά από την επίσημη απομαγνητοφώνηση. Το δε μοντάζ της κυβέρνησης έγινε άτσαλα, καθώς είναι εμφανές ότι έχουν κοπεί πλάνα, όπως άλλωστε «μαρτύρησε» και το βίντεο του Ράμα. Όπως φαίνεται και παρακάτω, μετά τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού, πήρε τον λόγο ο Έντι Ράμα ο οποίος μίλησε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανήλθε και κάλεσε τους ομογενείς να πάνε στην Ελλάδα για να (τον) ψηφίσουν.

Το κομμένο βίντεο που ανέβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Το πλήρες βίντεο που ανέβασε ο Έντι Ράμα:

Ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Σεβασμιώτατε, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την υποδοχή. Ήθελα πολύ να βρεθώ μαζί σας και όπως σας είπε και ο Edi (Rama) στεναχωρήθηκα ιδιαίτερα όταν χρειάστηκε να αναβάλω την επίσκεψη που είχαμε προγραμματίσει λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Όμως, τότε, μιλώντας στον Δήμαρχο μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, είχα δεσμευτεί ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν το τέλος του χρόνου και τήρησα τη δέσμευσή μου και είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή για εμένα.

Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την πλατεία πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ήταν Δεκέμβριος του 1991, ήρθε ο πατέρας μου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγραφόντουσαν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.


Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι «η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών». Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα.

Και θέλω να γνωρίζετε ότι με τον Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης.

Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να την θεωρείτε δεδομένη.

Η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιτέλους, λύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την διαχρονική υποστήριξη την οποία παρέχουμε στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το σχολείο σας, να δω τα νέα παιδιά να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα μαζί με την αλβανική, μαζί με την αγγλική. Για αυτά τα παιδιά θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, για να μείνουν στον τόπο τους, να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους και όσο προκόβει η Αλβανία, τόσο θα προκόβει και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Ο φίλος Edi γνωρίζει καλά ότι βάλαμε πολλή πλάτη -για να το πούμε λαϊκά- στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα εδώ είναι δύο σημαίες, η ελληνική και η αλβανική και ανάμεσά τους είναι η ευρωπαϊκή σημαία.

Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας. Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία.

Θέλω και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι για εμένα η σημερινή επίσκεψή μου εδώ στους δύο μειονοτικούς Δήμους, αλλά και στη Χειμάρρα, ήταν μία επίσκεψη με πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Γιατί πραγματικά νοιάζομαι την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω.

Και χαίρομαι, επίσης, που σήμερα έχω τη χαρά να συνοδεύομαι όχι μόνο από φίλους από την Ελλάδα, βλέπω εδώ βουλευτές από τα Γιάννενα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Αλέκο Καχριμάνη, το λέω αυτό διότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, φίλε Edi, για να αναπτύξουμε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της δικής σας περιοχή και της Ελλάδος. Είναι στενοί, μπορούν να γίνουν στενότεροι.

Όπως μπορούμε να δρομολογήσουμε και έργα περιβαλλοντικής συνεργασίας, όπως ένα κοινό σχέδιο το οποίο έχουμε για τον Αώο ποταμό. Ο Αώος είναι το μόνο ποτάμι το οποίο πηγάζει στην Ελλάδα αλλά εκβάλλει εκτός Ελλάδος, εκβάλλει στην Αλβανία. Και το μόνο και το μεγαλύτερο ποτάμι το οποίο δεν έχει φράγματα στην Ευρώπη είναι ο Αώος και δουλεύουμε μαζί, Ελληνική και Αλβανική Κυβέρνηση, για να τον προστατεύσουμε, για να τον αναδείξουμε. Αυτά είναι σχέδια τα οποία, τελικά, θα είναι προς όφελος και των δύο λαών.

Αλλά εκτός από τους Έλληνες φίλους οι οποίοι ήρθαν σήμερα μαζί, έχω και τη μεγάλη χαρά να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος τόσες φορές έχει σηκώσει στους ώμους του και στις πλάτες του την Ελλάδα, τίμησε την πατρίδα μας σε τέσσερις Ολυμπιάδες και πιστεύω ότι κι αυτός αισθάνεται μία ξεχωριστή συγκίνηση σήμερα που επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για αυτόν και βλέπει τόσο κόσμο να τον υποδέχεται.

Τέλος, θέλω να πω στο φίλο Edi, επειδή είμαστε και οι δύο πολιτικοί, και οι δύο κάνουμε συγκεντρώσεις και ομιλίες: ούτε εγώ έχω τόσο κόσμο όταν μιλάω σε συγκεντρώσεις στην Ελλάδα.

Οπότε σας ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ για την παρουσία σας, να είστε καλά, καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και το 2023 να είναι μία καλή χρονιά για όλες και για όλους. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: Αυγή

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)