to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 04.07.2019

Πολιτική

Μητσοτάκης: Μόνο με 4% ανάπτυξη η 13η σύνταξη - Δεν θα καταργηθεί η προκαταβολή φόρου 100% (βίντεο)

Πούρος νεοφιλελευθερισμός το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως παρουσιάστηκε το «debate» του Κυρ. Μητσοτάκη με 10 δημοσιογράφους του Alpha


Αφού απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι την προγραμματική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπόρεσε τελικά να κρύψει ορισμένες από τις αντικοινωνικές όψεις του πολιτικού του σχεδίου, μιλώντας την Τετάρτη 3/7 στον Alpha. Δεν μιλάμε πλέον για την κρυφή ατζέντα ή όσα αφήνει ως γενικόλογες απειλές (όπως στα εργασιακά ή το ασφαλιστικό) αλλά για συγκεκριμένες αναφορές:

O Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως αυτή θα δοθεί μόνο αν επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης του 4%.

«Θα το δούμε», δήλωσε, «με την πορεία της οικονομίας, αν δηλαδή πετύχουμε το στόχο του 4% για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πιάσουμε το στόχο για ανάπτυξη και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα». Με λίγο απλούστερα λόγια, οι συνταξιούχοι ενδέχεται να ξαναπάρουν την 13η σύνταξη που πήραν τον περασμένο μήνα στο τέλος του 2020, εάν και εφόσον έως τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας έχει φθάσει από το 1,7% στο 4%.

Το αυτό ισχύει και για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Εάν και όταν – το νωρίτερο και πάλι στο τέλος του 2020 – έχουμε ανάπτυξη 4%, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε διπλάσιο ποσοστό, δηλαδή θα πάει στα 700 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει ήδη ανεβάσει κατά 11% και το δικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλες δύο αυξήσεις, της τάξης του 7,5% έκαστη, το 2019 και το 2020.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως «λάθος» την πολιτική των επιδομάτων, αναφέρθηκε σε αξιολόγηση στο Δημόσιο και περιορισμό του λόγου προσλήψεων και αποχωρήσεων, αλλά και των συμβασιούχων.

Μίλησε ακόμη για περιορισμό του μισθοδοτικού κόστους και εν γένει των δαπανών στο Δημόσιο, ακόμη και στην Υγεία, αλλά και για ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με ιδιώτες. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως δεν υπήρξε τοποθέτηση (ούτε και ερώτηση) του προέδρου της ΝΔ για το ασφαλιστικό, αν και αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Είπε ακόμη, για πρώτη φορά, ότι δεν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα της ΝΔ κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τα εργασιακά, σημείωσε πως το σχέδιο προβλέπει επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. «Για να τις υπογράφουν σημαίνει πως είναι ευτυχισμένοι», είπε, απορρίπτοντας τις επισημάνσεις πως ο εργαζόμενος είναι πιο αδύναμος από τον εργοδότη σε αυτή τη συνθήκη. «Μπορεί να υπάρχει εκβιασμός στις μικρότερες επιχειρήσεις», αλλά «στηρίζουμε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».

Σκληρή καταστολή και υποκρισία για το Μακεδονικό

Προχώτρησε επίσης στην πρωτοφανή εξαγγελία ότι θα μεταφέρει τις αρμοδιότητες των φυλακών και τη σωφρονιστική πολιτική στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα περάσουν και αυτοί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ γεννιούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι άλλο θα σημαίνει σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και κυρίως τι θα σημαίνει στην πράξη αυτή η μεταφορά.

Για την Παιδεία, δεν είπε καμία ουσιαστική κουβέντα εκτός από την επανάληψη της δέσμευσης πως θα καταργηθεί το άσυλο με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης ΝΔ. «Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς του 2011», ανέφερε ενώ σημείωσε πως αν χρειαστεί θα υπάρξουν και παρεμβάσεις της αστυνομίας μέσα σε Πανεπιστήμια. «Τι σημαίνει κατάληψη σε ένα Πανεπιστήμιο», διερωτήθηκε, αναφέροντας πως «είναι ελάχιστοι αυτοί που κάνουν καταλήψεις». Εκτίμησε πως δεν πρόκειται να υπάρξει έντονη αντίδραση και μίλησε για «μικρές μειοψηφίες με βαθιά φασιστικές αντιλήψεις». «Κάναμε και εμείς εκπτώσεις σε αυτά τα θέματα, αλλά τώρα είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», είπε.

Για το Μακεδονικό και τις επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο Κώστας Καραμανλής αποδεχόταν διπλή ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια» για χρήση στον ΟΗΕ και σκέτο «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας, χωρίς συνταγματική αναθεώρηση και απαλοιφή των αλυτρωτικών στοιχείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστη είπε "όχι" απειλώντας με βέτο εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε "ναι"». «Οι επιστολές ήταν γνωστές, σημασία έχει τι έγινε», είπε. Παράλληλα επανέφερε τους ισχυρισμούς πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κρυφές συναλλαγές με τους Ευρωπαίους «δίνοντας» τη συμφωνία των Πρεσπών και κερδίζοντας ανταλλάγματα στην οικονομία.

Όπως είπε «διάβασα στο βιβλίο των Ελ. Βαρβιτσιώτη (ανταποκρίτρια του Σκάι και της Καθημερινής) και Βικτώριας Δενδρινου (αρθρογραφος του Bloomberg), ότι ο Γιούνκερ είπε στον κ. Τσίπρα πως θέλουμε να σε βοηθήσουμε στην οικονομία αλλά να λύσεις το Σκοπιανό». Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θα την εφαρμόσει καθώς δεν μπορεί να την αλλάξει ή να την ακυρώσει. «Θα προστατεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα κάνουμε μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την πραγματική, την ελληνική Μακεδονία και θα κερδίσουμε το παγκόσμιο παιχνίδι της κοινής γνώμης», είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)