to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 07.10.2013

Πολιτισμός

Το μίσος της Χρυσής Αυγής μέσα από τον κινηματογραφικό φακό

Ρεπορτάζ: Μανώλης Γασπαράκης


Το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και ο εφιάλτης του νεοναζισμού αποτυπώθηκαν στον φακό του Κωνσταντίνου Γεωργούση στο συγκλονιστικό 37λεπτο ντοκιμαντέρ «Οι Καθαριστές» (The Cleaners), που προβλήθηκε επισήμως για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το βράδυ της Τετάρτης στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του CineDoc. Η ταινία εκτυλίσσεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα κατά την περίοδο των εκλογών του 2012, με τον σκηνοθέτη να παρακολουθεί για περίπου ένα μήνα τη δράση μιας ομάδας χρυσαυγιτών. Η ταινία έχει ήδη παιχτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), ενώ απέσπασε ειδικό βραβείο στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σαράγεβο. Λίγα λεπτά της ταινίας μεταδόθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από το βρετανικό κανάλι Channel 4 και προκάλεσαν διεθνή σάλο με τις ναζιστικές απειλές των χρυσαυγιτών, ενώ οδήγησαν σε μια δικογραφία που περιλαμβάνεται στις 32 που διαβιβάστηκαν στον Άρειο Πάγο σχετικά με τη δράση της Χ.Α.

Σαπούνια οι μετανάστες

O βασικός αφηγητής του ντοκιμαντέρ είναι ο «επιστάτης» της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα Γιώργος Βάθης, ενώ στη συνέχεια στην «παρέα» έρχεται και ο υποψήφιος πολιτευτής της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, ο οποίος είναι αποκαλυπτικός για τις προθέσεις μίας ενδεχόμενης νεοναζιστικής κυβέρνησης. «Τους μετανάστες θα τους κάνουμε σαπούνια! (...) Θα τα 'χουμε σαπούνια για τ' αμάξια, σαπούνια για τα πεζοδρόμια, κάνα λαμπατέρ θα φτιάξουμε με το δέρμα τους, τα μαλλιά θα τα παίρνει ο Γιώργος να τα πουλάει στο Μοναστηράκι, να τα κάνουν μπεγλέρια οι ξένοι. Τι άλλο θα πάρεις, ρε Γιώργο;» «Τα δόντια θα πάρουμε για κομπολόγια», απαντά ο Βάθης και σκάει στα γέλια ο Πλωμαρίτης. Δίπλα, η μητέρα του, η οποία έγινε γνωστή από το στημένο, όπως αποκαλύφθηκε, ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» για τους χρυσαυγίτες σε ρόλο προσκόπου, τον «μαλώνει»: «Αλέκο, πάλι τα ίδια, μόνο εσύ μιλάς».

«Κολλητιλίκια» με την ΕΛ.ΑΣ.

Στην ταινία αποκαλύπτονται και οι στενές σχέσεις που έχει η Χρυσή Αυγή με την Αστυνομία. «Μη βρεθούν αυτά καμιά μέρα στην ασφάλεια Αττικής», λέει ένας από τους χρυσαυγίτες χαριτολογώντας. Ο Πλωμαρίτης ωστόσο σπεύδει να τον καθησυχάσει. «Έχουν 100 άτομα στην Ασφάλεια που παρακολουθούν τη Χρυσή Αυγή. Αλλά οι μισοί είναι δικοί μας και μας τα λένε».

Μαθήματα νεοναζισμού

Την ίδια ώρα, προσπαθούν να μυήσουν στα μυστικά του νεοναζισμού τους υπαλλήλους καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, τους οποίους επισκέφθηκαν στο αμαξοστάσιο στην Ιερά Οδό. «Δεν έχουμε καμία σχέση με τον ναζισμό, ούτε και με τον φασισμό. Όσον αφορά τον χαιρετισμό, είναι αρχαιοελληνικός, δωρικός. Ο Χίτλερ δεν χαιρετούσε έτσι. Οι Γερμανοί είχαν γωνία ενενήντα μοιρών», λέει ο Γιάννης Λύρης, υποψήφιος της οργάνωσης στη Β΄ Αθήνας που μετέχει στο κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής.

«Υπερήφανοι που η ταινία θα προβαλλόταν στο εξωτερικό»

«Στην τέχνη δεν ασχολούμαστε μόνο με την ομορφιά, αλλά και με την ασχήμια. Τα σκοτεινά τμήματα της ψυχής του ανθρώπου έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα φωτεινά. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον στο μίσος και τον φθόνο, η Χρυσή Αυγή ήταν το καλύτερο παράδειγμα για να το κάνω ταινία», τόνισε ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης στο περιθώριο της προβολής, αναφερόμενος στους λόγους που τον ώθησαν να γυρίσει το ντοκιμαντέρ.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)