to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μήπως γίναμε ΝΑΤΟϊκοί;

Η πικρή αλήθεια για τους ειρηνιστές αντιμιλιταριστές είναι ότι το ΝΑΤΟ, κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου, βγαίνει ενισχυμένο από τον πόλεμο της κυβέρνησης Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Και αυτό ενώ πρόσφατα έφευγε από το Αφγανιστάν ταπεινωμένο, ο δε Μακρόν το χαρακτήριζε «εγκεφαλικά νεκρό»


Όσο για την ελπίδα κάποιων ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επέμενε στο βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αποδείχθηκε ανεδαφική, ενώ και ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση στην ένταξη των δύο παραδοσιακά ουδέτερων χωρών, οι οποίες ιστορικά έχουν πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες ειρήνης.  Έχει, όμως, ο νέος «τσάρος» της Ρωσίας αντίρρηση στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας, τόσο για ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε., καθώς γι’ αυτόν η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία ως εθνική οντότητα αποτέλεσε «επινόηση» του Λένιν.

Νιώθουμε απογοήτευση για την προαναφερθείσα επιλογή των κυβερνήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά πολύ περισσότερο διότι ανατράπηκαν πλήρως τα ουδετερόφιλα αισθήματα των λαών των δύο χωρών.

Διάλυση του ΝΑΤΟ

Παρά τα νέα δυσμενή δεδομένα, ως Αριστερά δεν αποδεχόμαστε ως εγγυητή της ευρωπαϊκής ασφάλειας την Ατλαντική Συμμαχία και θέλουμε τη διάλυσή της, τιμώντας τη μεταδικτατορική παράδοση όπου το ΚΚΕ Εσωτερικού διακήρυσσε «ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Βαρσοβία», ενώ και η θέση του ΚΚΕ ήταν υπέρ της ταυτόχρονης διάλυσης των δύο αντίπαλων στρατιωτικών συνασπισμών.

Εμμένοντας στη θέση αυτή της μη διεύρυνσης και κατ’ επέκταση της διάλυσης του ΝΑΤΟ σε βάθος χρόνου, κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ρομαντικοί και αιθεροβάμονες. Το ίδιο μπορεί να μας προσάψει κάποιος επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ως στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, που δεν είναι ούτε στον πολύ μακρινό ορίζοντα.

Θέλουμε, λοιπόν, τη διάλυση του ΝΑΤΟ για τους εξής λόγους:

α) Αποτελεί «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση συνιστά άρνηση της στρατηγικής της αυτονομίας, που και ως ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί να κατακτηθεί μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική πανευρωπαϊκής ασφάλειας με βάση τον ΟΑΣΕ και με την απαραίτητη συμμετοχή και της Ρωσίας.

β) Θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς αντίπαλους στρατιωτικούς συνασπισμούς, διότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί η ενοποίησή της. Εννοούμε στρατιωτικούς συνασπισμούς είτε υπό αμερικανική είτε υπό ρωσική ηγεσία.

γ) Σε αντίθεση με τη Δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εμπνέεται από μια νέα σύγχρονη πολυδιάστατη και μη στρατιωτική αντίληψη για την ασφάλεια, που για μας είναι πολιτική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική και ανθρώπινη. Οι ίδιες οι εξελίξεις, από την κλιματική κρίση μέχρι την πανδημία, αναδεικνύουν το πολυδιάστατο της διεθνούς ασφάλειας στην εποχή μας.

Συμφωνία Πρεσπών και Ρωσία

Κάποιοι εξ αριστερών μάς κατηγορούν ότι διευκολύναμε ως κυβέρνηση τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών εντάχθηκε σε αυτό η Βόρεια Μακεδονία. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εθνικά συμφέρουσα λύση μιας διαφοράς που επί 28 χρόνια ακινητοποιούσε τις δυνατότητες της χώρας μας να αναλάβει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και στην εμμονή σε μια άγονη, θα έλεγα, και αντιδημοκρατική θέση, δεδομένου ότι ο γειτονικός λαός και το σύνολο των πολιτικών του δυνάμεων ήθελαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θα ήθελα, επίσης, να θυμίσω σε άκριτα ρωσόφιλους ότι η κυβέρνηση Πούτιν είχε επιχειρήσει ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας το 2018, στο όνομα της αντίθεσης προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, επικαλούμενη και τότε την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα την ήθελε στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Καταλήγοντας, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να θελήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να σπρώξει την Κύπρο προς το ΝΑΤΟ, όπου την ήθελαν μετά την ανεξαρτησία της το 1960, και μακριά από το Κίνημα των Αδεσμεύτων. Κυβερνητικός βουλευτής και διεθνολόγος συχνά προσκαλούμενος στα κανάλια, ο κ. Καιρίδης, είπε πρόσφατα ότι θα έπρεπε και η Κυπριακή Δημοκρατία να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ για να στριμωχτεί ο Ερντογάν. Αναρωτιέμαι ποιας επιφοίτησης έτυχε ο κύριος καθηγητής, διότι στην περίπτωση που η Λευκωσία δεχόταν την πρότασή του, το Κυπριακό θα περιπλεκόταν και η σημερινή δεινή θέση του θα γινόταν δεινότερη.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)