to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 03.08.2022

Πολιτική

Μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του

Το δρόμο της Δικαιοσύνης ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με το πανίσχυρο κακόβουλο λογισμικό Predator


Το μεσημέρι της Τετάρτης 3/8 οι δικηγόροι του, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενεχείρισαν τη μηνυτήρια αναφορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου dikastiko.gr «στην κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς προς τον Αρειο Πάγο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισημαίνει μεταξύ άλλων πως “την 28.6.2022, θορυβημένος από τις σοβαρές αποκαλύψεις που έχουν λάβει χώρα στη Χώρα μας σχετικά με λειτουργία παράνομων λογισμικών και υποκλοπών από συσκευές κινητής τηλεφωνίας και με την ευκαιρία της παρουσίας μου στις Βρυξέλλες, ζήτησα από την ως άνω υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πραγματοποιήσει έλεγχο της συσκευής μου. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή φάνηκε η παρουσία ύποπτου ηλεκτρονικού συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator”».
Και επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτός από την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη καταφεύγει και στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο».

Αναλυτικά, η επιστολή:

Θέμα: Παράνομη χρήση του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Σήμερα επισκέφθηκα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα, προκειμένου να του ζητήσω να ξεκινήσει έρευνα σε σχέση με την απόπειρα να παραβιαστεί το προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο με τη χρήσει του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator. Στις 28 Ιουνίου ζήτησα από την ITEC τον έλεγχο της συσκευής του προσωπικού μου κινητού τηλεφώνου με τον μηχανισμό ανίχνευσης Pegasus, ο οποίος κατέληξε σε μια «κρίσιμη ανίχνευση» [critical detection]. Σε συνέχεια των ανωτέρω και σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας CERT-EP, έγινε εγκληματολογική ανάλυση, με τη χρήση εικόνας του iPhone μου καθώς και αρχεία σφαλμάτων/συνδιάγνωσης.

Σε συνέχεια των αναλύσεων αυτών και σύμφωνα με την αναφορά που έλαβα από τις αρμόδιες υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες μέρες μετά, είναι σαφές ότι υπήρξε απόπειρα μόλυνσης της συσκευής μου μέσω SMS. Αυτό περιείχε έναν κακόβουλο σύνδεσμο [link] τον οποίο αναμενόταν να ανοίξει ο παραλήπτης ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού Predator. Φαίνεται ότι τελικά το τηλέφωνό μου δεν μολύνθηκε αποκλειστικά εξαιτίας του ότι σπάνια ανοίγω άγνωστους συνδέσμους.

Ωστόσο, υπήρξε σαφής απόπειρα να παραβιαστεί το τηλέφωνό μου. Επιπλέον, εξ όσων γνωρίζω, αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντόπισαν μια σαφή προσπάθεια παραβίασης του τηλεφώνου ενός Ευρωβουλευτή.

Ακόμα κι αν πρόκειται για αποτυχημένη απόπειρα, είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι για την κατάσταση της δημοκρατίας μας. Είναι απαράδεκτο πολίτες και πολιτικοί να είναι απροστάτευτοι απέναντι σε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης όπως το Pegasus και το Predator.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Έλληνας δημοσιογράφος υπέστη παραβίαση με το ίδιο λογισμικό παρακολούθησης που επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μου με έναν παρόμοιο σύνδεσμο (URL). Το γεγονός ότι η απόπειρα συμπίπτει με τις εσωτερικές εκλογές ηγεσίας στο κόμμα μου στην Ελλάδα, όπου εκλέχτηκα Πρόεδρος, καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη και ανησυχητική την κατάσταση της δημοκρατίας μας.

Οποιοσδήποτε και αν προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και να πληρώσει το τίμημα. Κανείς, όσο ισχυρός ή υψηλόβαθμος και αν είναι, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται υπεράνω του νόμου. Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό να χρησιμοποιείται για υφίστανται παραβιάσεις και να παρακολουθούνται πολίτες, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικός. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας. Στις προσπάθειες αυτές πιστεύω ακράδαντα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υπηρεσία ελέγχου των τηλεφώνων των Ευρωβουλευτών και την Εξεταστική Επιτροπή για τη χρήση του λογισμικού Pegasus και παρόμοιων κακόβουλων λογισμικών επιτήρησης, έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Το γραφείο μου και εγώ προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1» τόνισε ότι «η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη είναι θεσμικό ζήτημα, ζήτημα δημοκρατίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)