to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 14.06.2017

Κοινωνία

Μήνυση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την άρνηση οδηγών του ΟΑΣΑ να μεταφέρουν πρόσφυγες

Οι καταγγελίες έφτασαν στην ΕΛΕΔΑ από μέλη της, που παρέχουν νομική συμβουλευτική στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά.


Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΕΛΕΔΑ) για τα επανειλημμένα περιστατικά άρνησης οδηγών λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) να παραλάβουν και να μεταφέρουν, ως οφείλουν, αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Όπως αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωση της, αυτό συμβαίνει «παραβιάζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και με προφανές το ρατσιστικό κίνητρο, καθώς στα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνοτικής καταγωγής τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Οι καταγγελίες έφτασαν στην ΕΛΕΔΑ από μέλη της, που παρέχουν νομική συμβουλευτική στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά.

Όπως ανέφεραν στην Ένωση, νομικοπί που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς για τη μετάβασή τους προς και από τον καταυλισμό, έχουν γίνει μάρτυρες επανειλημμένων κρουσμάτων άρνησης εξυπηρέτησης προσώπων, αλλά και φραστικών επεισοδίων κι επιθετικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς οδηγών απέναντί τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτά τα περιστατικά καταγγέλθηκαν τόσο στον Συνήγορο του Πολίτη, όσο και στη διοίκηση του ΟΑΣΑ. Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του, ζήτησε από τον ΟΑΣΑ να διερευνήσει διεξοδικά τα καταγγελλόμενα και να αποστείλει εγγράφως τις οδηγίες-συστάσεις του προς τους οδηγούς του Οργανισμού και τις απόψεις του ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, αναμένεται το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας που κίνησε η διοίκηση του ΟΑΣΑ κατά του εμπλεκόμενου οδηγού για ένα από τα καταγγελλόμενα περιστατικά και η αντίδρασή του για τα υπόλοιπα.

Η ΕλΕΔΑ τονίζει ότι τέτοιες συμπεριφορές παραβιάζουν ευθέως την αρχή της ίσης μεταχείρισης των προσώπων κατά τη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών, ασχέτως της φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, όπως ορίζεται από τον νόμο 4443/2016, καθώς και τα δικαιώματα των επιβατών των οδικών μέσων δημόσιας μεταφοράς και μέσων σταθερής τροχιάς, όπως περιγράφονται στον σχετικό Κανονισμό Δικαιωμάτων των Επιβατών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)