to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μήνυση στο ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζουν πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο καλούν σε υπογραφή και προώθηση ψηφίσματος


Την άμεση αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών από ιδιώτη εργολάβο στην ιδιωτικοποιηθείσα μέσω ΤΑΙΠΕΔ παραλία της ''Σαχάρας'' στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής ζητούν πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά εναντίον του Ταμείου. Σε αυτό το πλαίσιο καλούν σε υπογραφή και προώθηση ψηφίσματος (https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Perivallontos_Energeias_k...) που θα κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ ζητώντας τη συμβολή των πολιτών για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την οικολογική καταστροφή στην περιοχή προβάλλοντας πέντε σημεία που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό. Κατ' αρχήν επισημαίνουν ότι ενώ δεν έχει εκδοθεί η άδεια χρήσης αιγιαλού και παραλίας ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει βάσεις ξύλινων ομπρελών που καλύπτουν έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500 τ.μ..

Καταγγέλλουν ακόμη την παράλειψη μιας σειράς στοιχείων που επηρεάζουν τους όρους δόμησης στα έγγραφα που κατέθεσε ο ιδιώτης. "Τα δύο τεμάχια 258 και 305 δεν είναι όμορα, ολόκληρο το ρέμα (Κουρτόρεμα) φαίνεται να απουσιάζει, η οριοθέτηση των τεμαχίων ως παλιών αιγιαλών είναι μεταγενέστερη του καθορισμού της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου", ενώ "η εκπόνηση και έγκριση Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας και οικείας πολεοδομικής μελέτης ουδέποτε εκπονήθηκαν".

Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν την ύπαρξη δύο αριθμών ΑΔΑ στην άδεια δόμησης αλλά και την απουσία συνοδών εγγράφων που αναφέρονται ως απαραίτητα από τον νόμο 4030/11. Επιπρόσθετα, καταγγέλλεται η μη αναφορά στο μπάζωμα του ρέματος (Κουρτόρεμα) από τον ιδιώτη, αλλά και το γεγονός πως σε καμία από τις Πράξεις Χαρακτηρισμού Έκτασης του Δασαρχείου Πολύγυρου δεν γίνεται σαφής αναφορά στα τεμάχια που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ούτε η απόφαση του ΣτΕ περί αναθεώρησης ορισμού δασικής έκτασης λαμβάνεται υπόψη. Τέλος, επισημαίνεται η παραβίαση του νόμου περί βιοποικιλότητας που απαγορεύει την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως είναι οι αμμοθίνες που βρίσκονται στην περιοχή.

tags: ΤΑΙΠΕΔ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)