to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:57 | 02.08.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Μήνυση κατά του Λαυρεντιάδη κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα Καβάλας

Μήνυση κατά του ιδιοκτήτη της ELFE (πρώην ΒΦΛ) και συγκεκριμένων συνεργατών του, κατέθεσε χθες το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων Ν. Καρβάλης Καβάλας, καταγγέλλοντάς τους ότι «σύστησαν ομάδα, η οποία δρα μεθοδικά και με διάρκεια, με σκοπό να πραγματοποιήσει κακουργηματικές πράξεις, ενάντια στους εργαζόμενους, στο Δημόσιο και τον ελληνικό λαό», όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», η νομική σύμβουλος του Σωματείου, Σουλτάνα Ελευθεριάδου.


Ρεπορτάζ: Κώστας Φιλίδης

Μήνυση κατά του ιδιοκτήτη της ELFE (πρώην ΒΦΛ) Λ. Λαυρεντιάδη και συγκεκριμένων συνεργατών του, κατέθεσε χθες το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων Ν. Καρβάλης Καβάλας, καταγγέλλοντάς τους ότι «σύστησαν ομάδα, η οποία δρα μεθοδικά και με διάρκεια, με σκοπό να πραγματοποιήσει κακουργηματικές πράξεις, ενάντια στους εργαζόμενους, στο Δημόσιο και τον ελληνικό λαό», όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», η νομική σύμβουλος του Σωματείου, Σουλτάνα Ελευθεριάδου.   

Μάλιστα, όπως είπε η δικηγόρος, το κείμενο της μήνυσης έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία, τον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τους πολιτικούς παράγοντες της Καβάλας.

Με δικαστική διαταγή επιστρέφει 

Στο μεταξύ, χθες, το Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την επιστροφή στην εργασία του ενός εκ των απολυμένων, αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς του και πιθανολογώντας ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ELFE και των εργολαβικών εταιρειών που ανέλαβαν τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου. Οι απολυμένοι,  προκειμένου να μην αποζημιωθούν, μηνύθηκαν από την επιχείρηση ότι έβαλαν φωτιά σε κοντινό λόφο, προκειμένου να βλάψουν το εργοστάσιο. Χθες, το Δικαστήριο πιθανολόγησε ότι δεν έχει τελεστεί κακουργηματική πράξη εμπρησμού για τον εν λόγω εργαζόμενο. Η προσωρινή διαταγή αναγκάζει την μία εκ των εργολαβικών εταιρειών, την ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ, να δέχεται τις υπηρεσίες του εργαζόμενου με τους όρους που ίσχυαν πριν από τις 8 Ιούνη, κι εξ αυτού ακύρωσε την διαθεσιμότητα και την υποχρεωτική άδεια που δόθηκε στον εργαζόμενο στις 8 Ιούνη. Η διαταγή θα ισχύσει μέχρι την έκδοση απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι και που θα εκδικαστούν στις 9 Αυγούστου. Όπως είπε η κ. Ελευθεριάδου, στο επόμενο διάστημα θα κατατεθούν αιτήσεις για προσωρινές διαταγές και για άλλους εργαζόμενους, ενώ ακολουθούν και αγωγές, που θα εκδικαστούν στις 6 Σεπτέμβρη.

Εργολαβία μηνύσεων;

Όμως, το θέμα των απολύσεων συνεχίστηκε και χθες, όταν επιδόθηκαν άλλες 58 απολύσεις, οι οποίες, και αυτές, συνοδεύονται με μηνύσεις (αγνώστου ως σήμερα περιεχομένου), ώστε να μην αποζημιωθούν οι απολυμένοι, αλλά και να μην μπορούν να βγουν στο επίδομα ανεργίας!

 «Μιλούμε για εργολαβία μηνύσεων», τόνισε η δικηγόρος, διευκρινίζοντας ότι «έχουμε πληροφορίες ότι έβαλαν αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται (σ.σ. και δέχθηκαν τις ατομικές συμβάσεις) να υπογράψουν εργολαβικό συμφωνητικό με δικηγόρο, με αποτέλεσμα, ακόμη κι αν υπάρξει συμβιβασμός, θα πρέπει να συμφωνήσει και ο δικηγόρος». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Νομική Συμβουλή»,  «“Εργολαβικό” ή “Εργολαβία Δίκης” ονομάζεται, ουσιαστικά, το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ δικηγόρου και πελάτη, σύμφωνα με το οποίο, ο δικηγόρος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια υπόθεση χωρίς ή με μικρή αμοιβή και να αμοιφθεί στο τέλος, με ποσοστό, επί του τελικού αποτελέσματος».

«Ακόμη κι αν ευοδωθούν οι πολιτικές υποσχέσεις και αλλάξει η διοίκηση της επιχείρησης, αυτοί θα φύγουν και θα αφήσουν πίσω τους έναν εμφύλιο πόλεμο, αφού, ακόμη κι αν διαλυθεί η επιχείρηση, ο δικηγόρος θα συνεχίσει μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση από το Δικαστήριο», δήλωσε η κ. Ελευθεριάδου.

Πλέον, από τους εργαζόμενους που δεν δέχθηκαν τις ατομικές συμβάσεις και συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε η Ομοσπονδία τους, απέμειναν περί τους 75 που δεν έχουν απολυθεί, ενώ οι απολυμένοι έφτασαν τους 113 και, πλέον, διεκδικούν δικαστικώς το δίκιο τους, έχοντας ζητήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη της εργοδοσίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Σουλτάνας Ελευθεριάδου στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»:

 
 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)