to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:08 | 25.10.2014

πηγή: agelioforum.wordpress.com

Κοινωνία

Μήνυση κατά Αλ. Μπακατσέλου από την Επιθεώρηση Εργασίας

Η Επιθεώρηση Εργασίας θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες και εντός των ημερών θα καταθέσει μήνυση κατά του εργοδότη των 125 απλήρωτων εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου», εκδότη και επιχειρηματία Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου


Αυτή τη θέση διαμόρφωσε και κοινοποίησε εγγράφως στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων η αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ στη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία χτες, Παρασκευή, το πρωί παρενέβη στην εργατική διαφορά για την παρακράτηση των δεδουλευμένων αποδοχών του συνόλου του προσωπικού που απασχολείται στο  εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου».   

Το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε βάρος του εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, καθώς διαπίστωσε ότι αυτός δεν προτίθεται να καταβάλει τις συσσωρευμένες οφειλές του προς τους εργαζομένους, οι οποίες πλέον αντιστοιχούν σε μισθούς τριών μηνών, δηλαδή του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2014.

Έπειτα από αναβολή τριών ημερών, η υπόθεση των απλήρωτων εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου» συζητήθηκε τελικώς νωρίς χτες, Παρασκευή, το πρωί σε κλίμα έντασης, παρουσία του εκπροσώπου του Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, γενικού διευθυντή Παντελή Χαλβατζάκη, του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Α. Φωκιανίδη, και δικηγόρου των σωματείων της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ.

Ούτε ένα… ευρώ!

Η παρέμβαση του ΣΕΠΕ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» εμφανίστηκε πλήρως αδιάλλακτη και, δια του εκπροσώπου της, Παντελή Χαλβατζάκη,  κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να πληρώσει ούτε ένα… ευρώ στο προσωπικό που απασχολεί. Ο νεοφώτιστος γενικός διευθυντής ισχυρίστηκε ότι είναι πρακτικά αδύνατη η καταβολή έστω και μέρους των  οφειλομένων στους εργαζόμενους, επικαλούμενος για άλλη μία φορά τη δύσκολη, όπως είπε, οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

Ο ίδιος αξιοποίησε την προσφιλή τακτική των νουθεσιών και απηύθυνε έκκληση προς το προσωπικό να μη διακόψει την έκδοση του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», του μοναδικού φύλλου που, όπως ισχυρίστηκε, αποφέρει έσοδα στην εκδοτική επιχείρηση. Μεταθέτοντας για άλλη μία φορά τις ευθύνες στους εργαζόμενους, ανέφερε ότι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αυτοί έκαναν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδας, έχουν χαθεί έσοδα άνω των 150.000 ευρώ για την εταιρία.

«Βοηθήστε τον εαυτό σας!»

Σε ρόλο αυτοδίδακτου manager, o  Χαλβατζάκης είπε ότι αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «στην παρούσα φάση μόνοι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό».

Η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» υπενθύμισε ότι σε 15 ημέρες θα παρουσιάσει «σχέδιο επιβίωσης» της εταιρίας, το οποίο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω συρρίκνωση του προσωπικού, μέσω απολύσεων και εθελούσιων αποχωρήσεων, και τη συμπίεση των αποδοχών όσων απομείνουν σε ποσοστό 40% ή και περισσότερο. Σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου εξόντωσης των εργαζομένων, τα διαθέσιμα κεφάλαια για την καταβολή αποζημιώσεων θα εξευρεθούν από τις τράπεζες, που τώρα δανειοδοτούν την εταιρία και οι οποίες θα εμφανιστούν πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν αυτό το «πλάνο επιβίωσης».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Α. Φωκιανίδης, έκανε λόγο για ανακολουθία και ασυνέπεια, όσον αφορά στις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις των διοικήσεων της εταιρίας προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι, όπως πρόσθεσε, έχουν επιδείξει τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η εργοδοσία συστηματικά κατά τους τελευταίους 12 μήνες καθυστερεί την καταβολή μισθών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, αν και οι εργαζόμενοι έχουν συναινέσει με την υπογραφή τους σε μισθούς χαμηλότερους κατά 25% έως 30%.

Τι στοιχειοθετείται

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ απηύθυναν συστάσεις, για να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση, όσον αφορά στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά ζητήματα της εταιρίας. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των δύο πλευρών και έχοντας στα χέρια τους τον αναλυτικό κατάλογο με τις οφειλές της εταιρίας σε κάθε εργαζόμενο, διαπίστωσαν ότι στοιχειοθετούνται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που επισύρουν ποινικές κυρώσεις. Για το λόγο αυτό, γνωστοποίησαν ότι θα υποβάλουν αμέσως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρίας, εκδότη και επιχειρηματία Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου.

Για να μην καταδικαστεί…

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στο ΣΕΠΕ έγινε φανερό για ποιον ακριβώς λόγο η εταιρία έσπευσε άρον άρον να εξοφλήσει στις 16 Οκτωβρίου τις εκκρεμείς οφειλές της για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2013. Ο λόγος ήταν ότι ήθελε να αποτρέψει την ποινική καταδίκη του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, ο οποίος είχε παραπεμφθεί ως κατηγορούμενος σε τακτική δικάσιμο, που θα γινόταν λίγες ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 22 Οκτωβρίου. Τελικώς, ο κ. Μπακατσέλος αθωώθηκε…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)