to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 02.05.2017

Διεθνή

Μήνυση Φιγιόν στην εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της δεξιάς που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, κατέθεσε μήνυση σε βάρος της σατιρικής εφημερίδας Canard Enchaîné, η οποία, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας και ενώ ο πρώην πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως μεγάλο φαβορί για τη νίκη, αποκάλυψε την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών του.


Η μήνυση αυτή βασίζεται σε ένα άρθρο του γαλλικού ποινικού κώδικα που απαγορεύει τη διάδοση "ψευδών ειδήσεων" που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στα τέλη Ιανουαρίου η εφημερίδα αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Φιγιόν, Πενελόπ, αμειβόταν επί πολλά χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του ίδιου και στη συνέχεια του αναπληρωτή του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι εργαζόταν στο γαλλικό κοινοβούλιο. Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη στο ζεύγος τον Μάρτιο με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίων πόρων.

Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Φιγιόν για ένα άλλο ρεπορτάζ που αφορούσε την ίδια υπόθεση και δημοσιεύτηκε στα μέσα Απριλίου, 10 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών υποστήριζε ότι είχε εξυφανθεί μια "συνωμοσία" σε βάρος του προκειμένου να μην κερδίσει τις εκλογές. Ισχυριζόταν επίσης ότι οι διαρροές στον Τύπο προέρχονταν από το περιβάλλον του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κάτι που ο τελευταίος διέψευσε κατηγορηματικά.

Στο αυριανό φύλλο της η εφημερίδα γράφει ότι ένας αρχισυντάκτης και ένας δημοσιογράφος θα δώσουν κατάθεση στην αστυνομία στις 11 Μαΐου στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)