to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 10.11.2021

Κοινωνία

Μήνυση Ερντογάν κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία» και τεσσάρων δημοσιογράφων

Μήνυση κατά της εφημερίδας "Δημοκρατία" και τεσσάρων δημοσιογράφων της υπέβαλε στην εισαγγελία της Άγκυρας ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εφημερίδας, «η δίωξη έφτασε στην Ελλάδα και κοινοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής» και στρέφεται συγκεκριμένα κατά του διευθυντή της εφημερίδας, Δημήτρη Ριζούλη, του βασικού αρθρογράφου, Μανώλη Κοττάκη, και των δύο διευθυντών σύνταξης, Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.


Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διώκει την εφημερίδα "Δημοκρατία" και θέλει να καταδικάσει τέσσερα στελέχη της σε φυλάκιση στην Τουρκία, που μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ξένου κράτους στρέφεται κατά ελληνικής εφημερίδας, και μάλιστα για πολιτικούς λόγους, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από το κείμενο της μηνύσεως που απέστειλε η εισαγγελία της ΄Αγκυρας.

Η δίωξη έφτασε στην Ελλάδα και κοινοποιήθηκε στη "Δημοκρατία" μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής. Η μήνυση του κ. Ερντογάν στρέφεται κατά του διευθυντή της "Δημοκρατίας" Δημήτρη Ριζούλη, του βασικού αρθρογράφου της εφημερίδας Μανώλη Κοττάκη, του οποίου το κείμενο αποτέλεσε την αφορμή για το εκδικητικό ξέσπασμα του Τούρκου Προέδρου, και των δύο διευθυντών σύνταξης, Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Πατρουδάκη.

Ο Τούρκος εισαγγελέας Ερντίντς Χακάν Οζνταμπάκογλου, αφού έλαβε σχετική μήνυση από τον δικηγόρο του Τούρκου Προέδρου δρ. Χουσεΐν Αΐδιν, κατηγορεί τους τέσσερις δημοσιογράφους για «το έγκλημα της εξύβρισης του προέδρου» με βάση το κατάπτυστο άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα που έχει καταγγελθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για την εξόντωση των αντιπάλων του κ. Ερντογάν.

Αφορμή της δίωξης είναι το πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020 με τίτλο «siktir git», που εξέφρασε την αγανάκτηση της πλειονότητας των Ελλήνων για μία σειρά υβριστικών αναφορών τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς ή συμβούλους του, την περίοδο των παράνομων ερευνών του «Oruc Reis».

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το επίσημο νομικό κείμενο που παραδόθηκε στις Ελληνικές Αρχές, βρίθει προκλήσεων και αλυτρωτικών αναφορών. Αφενός αναφέρεται το Αιγαίο Πέλαγος ως "θάλασσα των νησιών", αφετέρου η τουρκική πλευρά κατηγορεί τους δημοσιογράφους της «Δημοκρατίας» ότι δημιουργούν εμπόδια στις βλέψεις του κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Η "Δημοκρατία" αρνείται να συμμετάσχει στις σχετικές νομικές διαδικασίες που στηρίζονται στη μήνυση-παρωδία του Ερντογάν και θεωρεί τιμή της ότι η τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζει την εφημερίδα μας εμπόδιο στα επεκτατικά και επικίνδυνα σχέδιά της».

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)